Ostalo

Smajlagić nakon debakla na EP-u: "Domaći bh. rukometaši ne mogu igrati na evropskom nivou"

Očigledno je da imamo problema sa kontinuitetom dobrih dionica. Mislim da je glavni razlog energija. Mislim da smo odigrali dobrih 20 minuta

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nakon još jednog poraza reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj od kojeg su se naši reprezentativci oprostili sa posljednjeg mjesta u grupi i poraza od Gruzije rezultatom 19:22, medijima se obratio i selektor reprezentacije Irfan Smajlagić.

Na početku, osvrnuo se na večerašnji susret protiv Gruzije.

“Očigledno je da imamo problema sa kontinuitetom dobrih dionica. Mislim da je glavni razlog energija. Mislim da smo odigrali dobrih 20 minuta. Međutim, nakon pražnjenja je teško da se vratimo. Definitivno imamo problema, zna se koji su. Na koji način ih anulirati, to je malo veći problem. Evropski rukomet zahtjeva dvosmjernu igru i veliku potrošnju. Možemo parirati u dobrom dijelu, ali igrači i ekipa će trebati raditi na sebi”, započeo je Smajlagić..

Benjamin Burić nije bio u rosteru za ovaj meč.

“To nije razlog za poraz, gubili smo i sa njim. Moramo tražiti i pojačavati rotaciju igrača, stvarati perspektivu reprezentacije, da nakon određenog vremena ne bude prazan hod. Imamo njega, koji je evropski i svjetski igrač. Znamo šta od njega možemo očekivati, ali ne znamo šta možemo očekivati od Haruna. Ako sada ne dobije priliku, ne znam kada će. Harun je mlad i perspektivan igrač. Zaslužio je priliku. Treba gledati i u budućnost i sastaviti roster koji može igrati u jednom vremenskom periodu. U tom smjeru sam razmišljao”, kazao je selektor bh. rukometaša.

Novinari su pitali Smajlagića o eventualnoj ostavci.

“Moj status je nepromjenljiv. Moj status je uvijek isti”, odgovorio je Smajlagić.

Osvrnuo se i na budućnost reprezentacije BiH i domaćeg rukometa.

“Očigledno se moraju tražiti rješenja i povećati roster kvalitetnim igračima. Činjenica je da naša liga ne može proizvesti igrače koji mogu igrati na evropskoj razini. Jedan od načina je povećati kvalitetnu domaće lige, a drugi je tražiti igrače po raznim državama, koji mogu svojom kvalitetom pružiti te usluge reprezentaciji. Dosta je kompleksan problem, što se tiče bh. rukometa. Ako ne bude jake lige i jakih klubova koji stvaraju igrače spremne da odgovore na zahtjeve protiv vrhunskih ekipa, onda je sve upitno. Zbog toga je vrlo bitno da se roster poveća i da igrači osjete šta znači igrati na toj razini”, poručio je selektor Zmajeva, prenosi Arena Sport BiH.

Prihvati notifikacije