Fudbal

SKANDAL STOLJEĆA Barcelona strahuje da će ih izbaciti iz Evrope

"Skandal stoljeća", kako ga nazivaju tamošnji mediji, potresa Španiju. Tužilaštvo u Barceloni podiglo je optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella. Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije, i njegovoj kompaniji platili ukupno 8.4 miliona eura. Negreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te jamčio da će oni suditi za nju.

FOTO: EPA-EFE/KIKO HUESCA
FOTO: EPA-EFE/KIKO HUESCA

Tužilaštvo je objavilo: “FC Barcelona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom po kojem je on u funkciji potpredsjednika španske sudijske komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barcelona imala povlašten status kod sudaca.”

Zanimljivo, iako je u razdoblju za kojem se Barcelonu tereti da je plaćala suce njen predsjednik u prvom mandatu (2003.-2010.) bio i onaj aktuelni, Joan Laporta, on nije osumnjičen za taj kriminal. Uprkos tome, Javier Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku. Jedini je uvjet pod kojim može ostati predsjednik Barcelone, dodao je Tebas, da kaže sve što zna o podmićivanju sudija u navedenom vremenu.

Laporta mu je odgovorio kako nema šanse da će odstupiti, a optužbe protiv Barcelone krenule su tri dana nakon što je njen predsjednik izjavio: “Neka bude jasno da Barcelona nije nikad kupovala suce i da ih nije nikad ni namjeravala podmićivati. Apsolutno nikad.”

Aferu su prošlog mjeseca otkrili novinari, tačnije radio postaja Ser Catalunya koja je objavila otkriće porezne uprave nakon pregledavanja poslovnih knjiga Negreirine tvrtke Dasnil 95. Barcelona je na njen račun između 2016. i 2018. uplatila ukupno 1.4 miliona eura.

Na privatni pak Negreirin račun uplatila je ukupno 7 miliona eura u razdoblju od 2001. do 2018., kada je on prestao obnašati funkciju drugog čovjeka španske sudijske organizacije.

Barcelona je priznala uplate na račun kompanije: “Platili smo joj spomenute iznose kao vanjskom tehničkom konzultantu, kako bi nam radila videokompilacije nastupa sudaca. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo sukladno tome instruirali igrače. Praksa angažmana tvrtki za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima.”

Čini se da to nije baš tako jer na ovo je 18 od 20 klubova La Lige reagiralo izdavanjem zajedničkog priopćenja u kojem su izrazili duboku zabrinutost otkrićem što je radila Barcelona. Jedini klub osim Barcelone koji nije reagirao je Real. Laporta je odgovorio da će Barcelona pokrenuti internu istragu oko isplata.

Xavi, trener Barcelone koji je kao ključni igrač kluba u spomenutom razdoblju osvojio sedam španskih prvenstava i tri kupa, izjavio je da nema nikakvih saznanja o plaćanju sucima i kako nikada nije osjetio da ih oni favoriziraju. “Uvijek sam i kao igrač išao na pobjedu, ali fer. Da sam samo na trenutak pomislio da moj klub vara, pokupio bih se kući.”

Međutim, svi španski mediji pišu da težina nedjela za koje se tereti Barcelona te činjenica da je pod optužnicom ozbiljno ugrožavaju njeno igranje u Europi sljedeće sezone. UEFA, naime, može i bez čekanja presude procijeniti da bi reputacija njenih natjecanja bila ozbiljno narušena samom prisutnošću kluba koji je optužen za kriminal. Članak 4 UEFA-inih pravila natjecanja to jasno govori.

U njemu se govori o zaštiti vrijednosti i duha nogometa na kojem UEFA inzistira te napominje da klubovi za koje postoje indicije da su sudjelovali u namještanjima utakmica na nacionalnoj ili internacionalnoj razini ta pravila krše. UEFA ima pravo takvim klubovima zabraniti ulazak u europske kupove bez obzira na to što su se plasirali u njih.

UEFA je, inače, prije nekoliko dana od Barcelone zatražila službeno objašnjenje situacije, ali tada je afera bila “samo” pod istragom. To što je ona pretočena u optužnicu izazvalo je uzbunu i u Nyonu i na Camp Nouu.

Barceloni je, dakle, nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone u ozbiljnoj opasnosti, i to upravo kada se pod Laportom riješila ogromnog dijela dugova koji su je doveli na rub bankrota te dok suvereno ide prema naslovu prvaka, a u odličnoj situaciji je i u Kupu kralja, prenosi Index.hr.

Prihvati notifikacije