Fudbal

NA POMOLU SKANDAL STOLJEĆA U LA LIGI! Barcelona 17 godina potkupljivala sudije u Španiji?

Slučaj "Negreira" prelazi na sljedeću fazu - suđenje.

FOTO: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA
FOTO: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Istraga koju je špansko tužiteljstvo mjesecima vodilo povodom sumnji da je Barcelona punih 17 godina potkupljivala bivšeg potpredsjednika Sudijske komisije Primere Josea Mariju Enriqueza Negreiru završena je optužnicom za mito i korupciju.

Pored Negreire i njegovog sina, načelnik Prvog istražnog suda u Barceloni sudac Joaquin Aguirre podigao je optužnicu i protiv dvojice bivših predsjednika Barcelone, u čije vrijeme je ova “saradnja” s jednim od najutjecajnijih ljudi u španskom nogometu uspostavljena – a to su Sandro Rosell i Josep Maria Bertomeu.

Istraga je ustvrdila da je Negreira stekao bogatstvo od 7.5 miliona eura čineći Barceloni razne ustupke prilikom delegiranja sudaca, lobiranja kod samih arbitara, ublažavanja suspenzija i ostalih kazni, nudeći kontakte i ugovarajući razne tajne sastanke u korist jednog od najvećih evropskih klubova, piše španski El Debate, prenosi SK.hr.

U međuvremenu, postupak protiv Barcelone kao udruženja građana također je pokrenut. Ako bude dokazano da je bilo tko od predstavnika klubova potraživao ili nudio novac za nečasne ustupke, to će biti smatrano podmićivanjem i u tom slučaju izvjesne su kazne zatvora prema španskom pravosuđu.

Madridski mediji bliski Real Madridu pokrenuli su pitanje legitimiteta Barceloninih titula osvojenih u tom razdoblju, tako da će u fokusu biti i ponašanje čelnika Nogometnog saveza Španije, kao i same La Lige. Barcelona je u spomenutom razdoblju osvojila 11 od 27 titula i sedam od 31 trofeja u Kupu kralja, izjednačivši omjer s Realom u El Clasicu.

Prihvati notifikacije