Tenis

Simona Halep može da se vrati tenisu, CAS skratio suspenziju

Dvostruka Grand Slam šampionka Simona Halep, ukoliko tako bude željela, na teren može već sutra.

FOTO: EPA/ KIERAN GALVIN
FOTO: EPA/ KIERAN GALVIN

Nakon žalbe koju je Simona Halep uložila pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, a nakon što joj je izrečena četvorogodišnja suspenzija zbog dopinga, kazna je smanjena na devet mjeseci. Taj period je istekao i Halep može odmah da se vrati takmičenjima.

Pročitajte još

Od kada je počela cijela priča o doping slučaju Simone Halep i od kada je Rumunka suspendovana, igračica je sve vrijeme negirala krivicu i najavljivala da će istina izaći na vidjelo.

Halep je bila pozitivna na roksadustat, lijek protiv anemije koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca nakon US Opena 2022. godine i odmah je suspendovana.

U maju sljedeće godine stigla je nova optužba u vezi sa neregularnostima u njenon sportskom biološkom pasošu.

Krajem 2023. izrečena joj je suspenzija na četiri godine, ali je Halep odmah uložila žalbu CAS a uz to i tužbu protiv kompanije koju krivi za to što se nedozvoljena supstanca našla u njenom organizmu. Riječ je o kompaniji koja proizvodi suplemente, a Halep smatra da je korišnjećem njihovih proizvoda na kojima nije bilo oznake da mogu da sadrže roksadustat zapravo i došla u situaciju u kojoj se našla.

CAS je predložio smanjenje suspenzije na devet mjeseci, a taj period je istekao tako da Halep može da kaže da je sada ova situacija iza nje i ponovo se okrene tenisu.