Tenis

Novak Đoković otkrio: "Kad se tada nisam povukao iz tenisa..."

Novak Đoković otkrio je da je razmišljao o povlačenju iz tenisa 2018. godine nakon brojnih problema s laktom.

FOTO: EPA-EFE/MARK LYONS
FOTO: EPA-EFE/MARK LYONS

Đoković je u intervjuu s Jeffreyjem Katzenbergom otkrio kako je izgledala njegova najteža povreda u karijeri.

“Počeo sam osjećati bolove 2016. godine, vukao sam tu povredu lakta neko vrijeme. Uvijek sam bio protiv tableta protiv bolova, ali morao sam ih piti, nisam mogao igrati drugačije. Nisam želio iznevjeriti sebe, svoju obitelj, navijače… Postalo je gore, ubio sam sve senzore za bol, i došlo je do tačke – u četvrtfinalu Wimbledona – da nisam mogao servirati, nisam mogao dići ruku“, rekao je Đoković i dodao:

Tada sam znao da je gotovo, tada sam morao poduzeti nešto radikalnije. Izbjegavao sam operaciju pod svaku cijenu pa nisam igrao do kraja sezone. Pokušao sam sve različite metode za liječenje, ali sam ponovno osjetio bol tokom priprema za sljedeću sezonu. Otišao sam igrati u Australiju, a nakon toga sam postao svjestan da moram na operaciju.”

Bila je to nevoljka odluka Novaka, koji je otkrio da se nakon operacije osjećao jako loše, prenosi SK.hr.

“Uspio sam, vratio sam se šest sedmica kasnije. Plakao sam nakon operacije, ne zato što me boljelo, nego zato što sam se osjećao kao da sam se iznevjerio – moja filozofija je uvijek bila izbjegavanje operacije. Moja mama je bila tu, pokušavala me uvjeriti da je to u redu, da je to normalno i da svi to prolaze. Nadam se da će to ostati jedina operacija koju ću imati. Tada sam već imao 30 godina, što za tenisera znači da ulazi u posljednju fazu karijere”.

Pročitajte još

Kada se nakon operacije vratio na teren, Novak je izgubio od Tara Daniela u Indian Wellsu, zatim od Benoita Pairea u Miamiju. Prema njegovim riječima, to je bila najniža tačka.

“Osjećao sam da želim prestati s tenisom, moram to reći, pogotovo u tih nekoliko mjeseci nakon operacije. Prvi put u godinama ispao sam iz prvih 20, igrao najgore što sam ikad igrao i izgubio od momaka protiv kojih nikad prije nisam igrao. Osjećao sam se jadno na terenu. Osjećao sam da bi mogao biti trenutak (da odstupim). Morao sam promijeniti kretanje servisa, biomehaniku, tehniku, taktiku – sve je bilo izazov. Okupio sam svoj tim i rekao im: ‘Slušajte, počinjem se odmicati od profesionalnog tenisa, mislim da je možda vrijeme za sljedeće poglavlje’, kaže Novak i dodaje:

“Moja žena, moj agent i moj tim rekli su mi da razmislim još jednom, da si dam malo vremena. Glava mi je bila vruća, tek sam izašao s terena nakon jednog od poraza. Ponekad sam i ja usijana glava, može posvjedočiti moja supruga. Izgubio sam meč u Miamiju i rekao ‘gotov sam’. Rekli su mi da razmislim o tome i zaista sam im zahvalna što sam imala tu veliku podršku i prave savjete jer sam se u tom trenutku trebala smiriti. Premotajmo naprijed – u drugom dijelu 2018. osvojio sam dva slama, osvojio Wimbledon, US Open i opet sam postao bolji”.

A sada ima 24 slama i rekorder je u gotovo svakoj zamislivoj statistici u historiji.