Fudbal

Poznata sudbina italijanskog stručnjaka, Conte se vraća u domovinu

Antonio Conte, jedan od najcjenjenijih trenera u svijetu nogometa, pristao je preuzeti klupu Napolija, prema izvještajima Rai Sporta. Italijanski stručnjak navodno je postigao dogovor o trogodišnjem ugovoru vrijednom 6,5 miliona eura po sezoni, čime se vraća u talijanski nogomet nakon uspješnih avantura u Engleskoj i prethodno u Italiji.

Antonio Conte
FOTO: FACEBOOK/ANTONIO CONTE

Conte, čija je posljednja trenerska destinacija bio Tottenham Hotspur odakle je otpušten početkom 2023. godine, smatra da Napoli zahtijeva ponajviše mentalnu podršku i oporavak kako bi se klub vratio na staze uspjeha iduće sezone. Izbor Napolija kao svoje nove destinacije, prema Rai Sportu, proizlazi iz vjere u projekat kluba i mogućnosti za preporod.

Tokom svoje impresivne trenerske karijere, Conte je ostavio značajan trag u nogometnom svijetu. Njegovo vrijeme provedeno u Chelseaju krunisano je osvajanjem Premier lige u sezoni 2016/2017 te FA kupa u sljedećoj sezoni. Prije toga, Conte je bio na čelu Juventusa, gdje je klub vratio na vrh italijanskog nogometa i postavio temelje za dominaciju koja će trajati godinama.

Nedugo nakon Chelseaja, Conte se vratio u Italiju kako bi preuzeo Inter, s kojim je prekinuo dominaciju Juventusa osvojivši Scudetto. Nakon toga, u novembru 2021. godine, Conte je postao menadžer Tottenhama, gdje je proveo 16 mjeseci prije nego što je dobio otkaz zbog nedostatka trofeja, što je bilo prvi put u njegovoj karijeri da nije uspio osvojiti naslov s klubom kojeg je vodio.

Sada, kada preuzima Napoli, Conte se suočava s izazovom da revitalizira klub koji trenutno prolazi kroz teško razdoblje. Napolitanci se nalaze na osmom mjestu Serije A, što je znatno ispod očekivanja i ambicija kluba. Ove sezone, Napoli je već promijenio tri trenera u pokušaju da pronađe pravu formulu za uspjeh, ali bez značajnijih rezultata.