Fudbal

Reprezentativac Gojko Cimirot za Bosnainfo: "Za nacionalni grb se daje maksimum. Baraž je šansa generacije"

Kada je novi selektor „Zmajeva“, proslavljeni napadač Savo Milošević, izabran za šefa struke u našem nacionalnom timu, prvo pitanje među navijačima je bilo ono koje se najčešće i postavlja kada tim preuzme novi trener – koga će pozvati u A tim?

FOTO: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES
FOTO: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES
Cimirot u duelu protiv Portugala

Kako pojedinci dolaze do dresa reprezentacije to je priča za neku drugu temu, ali postoje srećom i oni drugi koji su tu svojom zaslugom i zalaganjem, oni koji za državni dres daju maksimum i koji su ga zaslužili.

Bio na širem spisku

Jedan od takvih je vezni fudbaler „Zmajeva“ Gojko Cimirot, nekadašnji ljubimac „Hordi zla“,ali i navijača belgijskog Standarda i grčkog PAOK-a, a odnedavno član arapskog Al-Feiha (Al-Fayha Club) gdje se ovaj igrač koji je ponikao u Leotaru skrasio u svojoj 30. godini, i vrlo je moguće da to bude i njegov posljednji klub s obzirom na to da ima ugovor do 2025..

Cimirot je kod Mehe Kodre bio na širem spisku što je iznenadilo mnoge, a Savo je odlučio da ga vrati u prvi tim.

U razgovoru za Bosnainfo Gojko kaže kako se brzo adaptirao na Saudijsku Arabiju, zemlju koja po mnogo čemu ne sliči ni na jednu u kojima je naš sagovornik do sada igrao, a u tome su mu pomogli Balkanci koji su tu bili prije njega.

 – Trener u klubu je Vuk Rašović, a saigrači su mi Vladimir Stojković i Milan Pankov. Sigurno da mi je njihovo prisustvo olakšalo period adaptacije na klub i na zemlju.  Veoma sam zadovoljan tamo i smatram da sam napravio dobar izbor sa klubom. Sve je u najboljem redu, kaže Cimirot koji je redovan u timu iz Arabije u kojem je do sada u desetak nastupa već upisao dvije asistencije.

Pročitajte još

Fudbal u Saudijskoj Aabiji, bez obzira na dolazak brojnih Evropljana i drugih stranaca, još daleko je po kvaliteti od evropskog nivoa, pa nas je zanimalo da li igranje u arapskoj ligi može negativno utjecati na Gojkovu fizičku spremu i igru u državnom dresu?

– Liga je ipak dosta kvalitetna i ne možete u Saudijskoj Arabiji igrati ako niste fizički spremni, kao i svugdje drugo na svijetu. Klubovi su odlično organizovani. Mogu biti zadovoljan svojom trenutnom formom i nadam se da ću sa kvalitetnim igrama nastaviti i u dresu reprezentacije, kaže Cimirot koji je u državnom dresu sakupio do sad preko 40 mečeva.

FOTO: FSBIH
FOTO: FSBIH

Jedan je igrača koji je u bh. selekciji promijenio veliki broj selektora koji se kod nas, pogotovo u posljednje vrijeme, mijenjaju kao „na traci“. O tome da li te stalne promjene lica u stručnom štabu, te samim tim i plana rada, strategije, taktike, ideja koje donose novi treneri, utiču negativno na igrače, Cimirot kaže:

– Da, istina, bilo je dosta promjena, ali ja nisam ni bio na okupljanju kod prošlog selektora tako da tu ne mogu nešto posebno komentarisati. Sad je tu novi selektor, sa novom energijom. Na nama igračima je da radimo maksimalno posvećeno, a svaki trener sa kojim sam imao priliku da sarađujem u proteklom periodu je imao nešto svoje i od svakog se moglo dosta toga naučiti, „diplomatski“ nam je odgovorio Cimirot.

Budućnost je svijetla

O aktuelnim, propalim, kvalifikacijama za EURO, narednim mečevima, te baražu, Cimirot kaže:

–  Nažalost, rezultati u ovim kvalifikacijama nisu bili onakvi kakve smo očekivali i svima nam je teško zbog toga. Bez obzira na to kolike su nam šanse da kroz grupu nešto napravimo, mi moramo u dresu sa nacionalnim grbom da budemo na nivou i da damo svoj maksimum. Moramo ići maksimalno u svakom narednom meču i pokušati da promijenimo stvari na bolje. Baraž nam je velika prilika i morat ćemo odigrati maksimalno angažovano kako bismo napravili uspjeh, naglasio je Gojko.

Pročitajte još

Za kraj, prokomentarisao je nove igrače koji malo – pomalo rade na podmlađivanju kompletnog tima, nešto kroz šta prolazi svaka selekcija na planeti, a Cimirot smatra da budućnost imamo…

– Ova ekipa ima dosta mladih i talentovanih igrača koji će vrlo brzo biti nosioci igre, a ne sumnjam da i u omladinskim selekcijama ima kvaliteta. Mi smo generalno uvijek imali talentovanih igrača i siguran sam da tako biti i u budućnosti. Vjerujem da možemo biti optimistični kad je riječ o budućnosti fudbala u ovo zemlji, zaključio je Cimirot.

Prihvati notifikacije