Fudbal

Kraj jedne zlatne ere: Španac završio karijeru i ostavio oproštajno pismo

Bivši španski reprezentativac Cesc Fabregas odlučio je završiti karijeru nakon 20 godina aktivnog igranja

FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER
FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER

Prošao je u čuvenu nogometnu školu Barcelone La Masiu – uz Lionela Messija, ali prije ulaska među seniore kupio ga je Arsenal. U Londonu je postao ključni igrač Arsenea Wengera, da bi se 2011. godine vratio u Barcelonu za 34 miliona eura.

Tri godine proveo je u matičnom klubu, a potom se vratio u London, no ovoga puta u Chelsea s kojim je osvojio dvije titule Premier lige. U veteranskim godinama prešao je u Monaco, a zatim u talijanskog drugoligaša Como u kojem je odlučio završiti karijeru.

Najveće uspjehe postigao je s reprezentacijom Španije s kojom je postao prvak svijeta i dva puta prvak Evrope.

U poruci povodom mirovine objavio je da ne napušta Como, već se odmah upušta u trenerske vode.

“S velikom tugom objavljujem da je došlo vrijeme da objesim kopačke o klin. Cijenit ću svaki trenutak, od ranih dana u Barceloni, Arsenalu, nazad do Blaugrane, Chelseaja, Monaca i konačno Coma. Od Svjetskog prvenstva, preko Europskog prvenstva, pobjede u Engleskoj, Španiji, osvajanja evropskih trofeja: bilo je to putovanje koje nikada neću zaboraviti.

Svima koji su mi pomogli, mojim suigračima, trenerima, direktorima, predsjednicima, vlasnicima, navijačima i mom agentu; cijeloj mojoj porodici, od roditelja do sestre, supruge i djece, koji su me uvijek savjetovali i uvijek bili putokaz; mojim protivnicima s kojima sam vodio velike bitke na terenu: hvala vam što ste me učinili jačim.

Imam toliko neizbrisivih uspomena i stekao sam prijatelje na putu, vrijedilo bi samo zbog toga. Također sam naučio tri jezika te rastao i sazrijevao na svojim putovanjima. Imao sam iskustva za koja nisam mislio da ću im se u milion godina približiti.

Ali nisam tužan, jer krećem novim putem: trenirat ću mladu ekipu Coma u Primaveri. Ovo je klub i projekt s kojim sam oduševljen. Ova ekipa je osvojila moje srce od prve minute, sreli smo se u savršenom trenutku moje karijere. Dat ću sve od sebe u ovoj novoj avanturi. Nakon 20 nevjerovatnih godina punih odricanja, radosti i strasti, vrijeme je da se još jednom zahvalimo i pozdravimo najljepši sport na svijetu.

Uživao sam u svakoj minuti, Cesc.”poručio je u oproštajnom pismu.

Prihvati notifikacije