Fudbal

KRAJ SAPUNICE Španci otpustili selektora ženske fudbalske selekcije

Španski fudbalski savez otpustio je u utorak glavnog trenera ženske fudbalske reprezentacije Jorgea Vildu, nekoliko dana nakon što je FIFA suspendovala predsjednika federacije zbog ljubljenja reprezentativke, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
FOTO: EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Pobjedu Španije zasjenila je činjenica da je predsjednik Fudbalskog saveza zemlje Luisa Rubialesa poljubio fudbalerku Jennifer Hermoso, a ona je potvrdila da nije bilo pristanka na poljubac.

“RFEF razrješava Jorgea Vildu kao nacionalnog selektora i sportskog direktora”, navodi se u saopćenju španskog nogometnog saveza i zahvaljuje 42-godišnjaku na zaslugama za reprezentaciju.

Objavili su da je trener Vilda bio ključ za izvanredan rast ženskog fudbala.

“Tokom svog dugog perioda, Vilda je bio promoter vrijednosti poštovanja i fair playja u fudbalu”, saopštio je RFEF.

Vildu je zamijenila Montse Tome, prva žena trener Španije. Ona će debitovati u septembru u Ligi nacija protiv Švedske.

Španija je 20. augusta osvojila svoju prvu titulu na Svjetskom prvenstvu za žene nakon što je u Sydneyju pobijedila Englesku s 1-0.

Dok je slavila trijumf, Jennifer Hermoso poljubio je predsjednik Fudbalskog saveza Luis Rubiales, što je izazvalo proteste i reakcije. ​​​Hermoso je rekla da nije pristala na poljubac.

Rubiales, koji je odbio da podnese ostavku, privremeno je suspendovan i suočava se s tužbom španske vlade zbog ovakvog ponašanja.

Prihvati notifikacije