Fudbal

Prošle godine je igrao u drugoj ligi, a sad je jedan od najboljih strijelaca Evrope

Švedska reprezentacija ostala je prije nekoliko godina bez Zlatana Ibrahimovića, njegove se kopačke još nisu pošteno ni ohladile u penziji, a zemlja sa sjevera Europe već ima novog sjajnog strijelca.

Viktor Gyokeres
FOTO: EPA/ JOSE COELHO

Ime mu je Viktor Gyokeres i dosad je spakovao ukupno 40 komada u svim takmičenjima.

Pročitajte još

Malo je poznat široj javnosti jer je na scenu stupio iznenada. Naime, još lani igrao je u drugoj engleskoj ligi za Coventry, no Sporting ga je ljetos platio 21 milion eura i u manje od sezone pretvorio u „novog Haalanda“.

Najbolje uloženih 21 milion eura u zadnje vrijeme, pokazalo se, jer 40-ak golova kasnije vrijedi čak 55 miliona eura. Dakle, više od dvostruko nego što ga je Sporting platio.

Zadnja dva gola u tekućoj sezoni zabio je u nedjelju na derbiju protiv Porta, u razmaku od samo dvije minute Šveđanin je utrpao dva komada i osigurao svojima remi na teškom gostovanju.

Ta dva gola mogla bi se pokazati kao ključna u pohodu na naslov prvaka Sportinga jer su poslije jednog od najtežih gostovanja u ligi ostali na pet bodova više od Benfice.

Ako na njegovih 40 golova dodamo i 16 asistencija, ispada da je švedski centarfor “krivac“ za ukupno čak 56 golova Sportinga u tekućoj sezoni.

Za njegove usluge neće nedostajati interesa, a Sporting će ga vrlo vjerovatno prodati na koncu tekuće takmičarske godine jer će teško ponoviti ovakvu godinu. Šuška se kako će otpremnina za njega biti oko 70 miliona eura, prenosi Gol.hr.