Fudbal

"Zmajevi" najavili sutrašnji meč, Kodro nije želio govoriti o "slučaju Ahmedhodžić"

U Zenici je održana konferencija za medije reprezentacije Bosne i Hercegovine pred meč s Lihtenštajnom.

FOTO: NFSBIH
FOTO: NFSBIH

Radi se o duelu 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a novinare je prvo zanimalo šta Meho Kodro ima reći o suspenziji Anela Ahmedhodžića.

“Ne bih o Ahmedhodžiću danas pričao. Sutra imamo utakmicu, imamo protagoniste koji su tu i volio bih da pričam o pozitivnoj energiji u ekipi. Radimo 3-4 izvanredna dana. Našli smo se i volio bih puno više da pričamo na tu temu. Za pitanja o Ahmedhodžiću ću biti otvoren nakon Islanda”, rekao je Kodro i dodao:

“Sutra je važna utakmica i bez obzira na težinu tog problema moramo se koncentrisati na to. Dati prioritet onome što vrijedi u ovom momentu, a to su igrači i sutrašnja utakmica.”

Ofanzivno od starta

Na pitanje o tome kako će postaviti ekipu sutra, Kodro je odgovorio:

“Radili smo na tom pitanju ova 3-4 dana. Sutra ćemo izaći na jedan ofanzivan način. Znamo šta nas čeka. Imamo ekipu koja je, bez obzira šta neki mislili, kvalitetna. U zadnje 2-3 utakmice su imali čvrst bedem. Igraju 3-5-2, uske su linije i to neće biti lagano probiti. Ambijent u timu je dobar, igrači prihvataju ono što smo radili. Vjerujem u njihov kvalitet i s jednom organizacijom možemo podići igru na mnogo viši nivo. Očekujem dobru igru i pobjedu. Ne trebamo bježati od uloge favorita. Ne možemo se drugačije postaviti.”

Potom je govorio o planu u narednom periodu, koliko je teško motivisati tim nakon katastrofalnog starta kvalifikacija i tri boda iz četiri utakmice.

“Plan je ići od utakmice do utakmice. Ne odgovara mi sad da pričam šta će se desiti za dva dana. Tolika je koncentracija na sutrašnju utakmicu, da ne bih volio da trošim vrijeme. Ubijeđen sam da ova ekipa može igrati puno bolje. Jedna od glavnih stvari je da ćemo pokušati osloboditi igrače grča u kojem se nalaze. Želimo povećati samopouzdanje i doići do samih sebe – do naše prepoznatljive igre. Ne mogu da shvatim da mi imamo samo tri boda. Imamo ekipu i igrače da mogu puno bolje i više bodova osvojiti”, istakao je Kodro, prenio je SC Sport.

Znaju se dugo godina

Kapiten Edin Džeko dodao je:

“Sigurno da nismo očekivali da ćemo se naći u ovakvoj situaciji poslije četiri kola sa samo tri boda. Nažalost, nakon dobre utakmice u Portugalu, uslijedio je poraz od Luksemburga. Realno, oni su bili bolji od nas. Poslije toga je došlo do promjene selektora, ali i igrači moraju preuzeti odgovornost. Mislim da imamo kvalitet za više od tri boda. Ne volim gledati puno nazad. Otežali smo sebi put za EURO, ali ima još šest utakmica do kraja. Sigurno da bi nam jedna pobjeda dala više samopouzdanja. Treba gledati utakmicu po utakmicu. Možda će meč na Islandu biti ključni za dalji razvoj u kvalifikacijama.

FOTO: NFSBIH
FOTO: NFSBIH

O novom selektoru Kodri kaže:

“Šef i ja se znamo dugo godina. Nikada mi nije drago kada neki trener dobije otkaz. I mi igrači trebamo preuzeti neku odgovornost što se desilo prethodnom selektoru. Naravno, drago mi je što je šef tu sa nama. Vidim da nam može mnogo pomoći i mislim da su igrači to vidjeli ovih dana na treninzima. Shvatili smo ono što selektor očekuje od nas. Nadam se da ovo može biti početak nečega dobrog. Smatram da ova ekipa može puno bolje i treba puno bolje. Ipak, moramo puno raditi, a to je ono što šef očekuje od nas, rekao je Džeko, prenosi Reprezentacija.ba..

Utakmica BiH i Lihtenštajna igra se u petak od 20.45 sati na Bilinom polju, a prijenos je na BHT1.

Prihvati notifikacije