Fudbal

FSBiH promijenio termin derbija, kada će Željo gostovati Sarajevu?

Komitet za hitnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donio je odluku o izmjeni kalendara takmičenja za Premijer ligu i završnicu Kupa BiH za takmičarsku sezonu 2023/24.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Odluka je donijeta zbog ukazane potrebe za preraspoređivanjem ranije usaglašenih termina odigravanja utakmica prvenstva i Kupa BiH u takmičarskoj sezoni 2023/24 i novim usklađivanjem kalendara sa rasporedom TV prijenosa – saopćeno je iz FSBiH.

Ove sezone se igraju dvije utakmice finala Kupa BiH. Prva je na rasporedu 8. maja, a revanš sedam dana kasnije.

A šta je novost u odnosu na ranije usvojeni kalendar takmičenja? Prema novom rasporedu promijenjen je termin najvećeg bh. derbija između Sarajeva i Željezničara.

Ovaj duel igra se na Koševu u 10. kolu, ali umjesto vikenda 30. septembra/1. oktobra igrat će se sedam dana kasnije (7/8. oktobar).

Inače, prvih sedam kola se igra prema ranije utvrđenom terminu, a 8. kolu umjesto u srijedu 20. septembra igrat će se za vikend 23/24. septembra. Mostarski derbi između Zrinjskog i Veleža planirano je da se igra u trećem kolu na stadionu Pod Bijelim brijegom (12/13. august) i tu nije bilo promjena, osim ukoliko Plemići ne zatraže odgodu zbog nastupa u Evropi.ad

Ranije je bilo predviđeno da se u prvom dijelu sezone igra 19 kola, ali je prema novom rasporedu jedno kolo prebačeno na proljetni dio sezone. Zavjese na jesenji dio sezone “spuštaju se” 16/17. decembra.

Proljetni dio sezone starta 10/11. februara 2024. godine utakmicama osmine finala Kupa BiH, a 19. kolo PLBiH igra se sedam dana kasnije. Posljednje, 33. kolo elitnog razreda bh. fudbala, igrat će se 26. maja naredne godine.