Qatar 2022

Dvaput će razmisliti: Rigorozne kazne za navijačice koje u Kataru skinu dres i pokažu atribute

Svjetsko prvenstvo u fudbalu na programu je od 20. novembra do 18. decembra i bit će prvo koje se održava krajem godine.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

Katar će ugostiti najbolje 32 selekcije planete, ali i njihove navijače i navijačice koji će morati da poštuju lokalne zakone, koji su mnogo drugačiji i suroviji od onih u većini zemalja koje igraju na Mundijalu.

Navijačice bi se mogle suočiti sa novčanom kaznom, a možda čak i odlaskom u zatvor ako skinu dres ili majicu, iako će temperature za ovo doba godine biti jako visoke.

Prema katarskom zakonu, stvari koje se u Evropi smatraju bezopasnim, poput javnog iskazivanja ljubavi ili nošenja otvorene odjeće mogle bi dovesti do hapšenja, a navijačice će morati posebno paziti koliko kože izlažu.

Na internet stranici turnira navedeno je jasno upustvo navijačima:

“Gosti mogu nositi odjeću po svom izboru. Od posjetilaca se očekuje da pokriju ramena i koljena kada posjećuju javna mjesta poput muzeja i drugih vladinih zgrada. Kupaći kostimi su dozvoljeni na hotelskim plažama i bazenima. Navijači koji posjećuju utakmice trebaju imati na umu da skidanje dresova na stadionu nije dopušteno.”

Prihvati notifikacije