Qatar 2022

U Kataru rigorozne mjere: Ako igrači slučajno izgovore ove dvije riječi, ne mogu igrati utakmice!

Jan Vertonghen će na ovom Svjetskom prvenstvu u Kataru vjerovatno odigrati posljednje utakmice za selekciju Belgije.

FOTO: ABIR SULTAN/EPA
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Defanzivac je rekorder po broju nastupa, a uoči duela sa Kanadom je dobio pitanje o zabrani nošenja kapitenskih traki duginih boja i zabranu podrške LGBTQ+.

Također, najavljene su kazne za sve one koji ne budu poštovali ta pravila, a razlog za to jeste što u je u Kataru po zakonu države zabranjeno iskazivati homoseksualnost u javnosti.

Tako se kapiten Belgije Jan Vertonghen plašio da bilo šta kaže, jer bi mogao biti suspendovan.

“Teško pitanje. Prekasno je da nešto promijenimo sad. Htio sam nositi taj dres. Još uvijek mi nije ugodno razgovarati o tome. Bojim se reći šta mislim jer mi mogu zabraniti da sutra igram. Nisam to nikad iskusio u karijeri. Osjećam se kao da nas prate. Nisam politički stručnjak, ali to da ne smijete nositi trakicu kakvu želite je ludo. Htio bih reći normalne stvari, protiv rasizma i diskriminacije, no ne bih smio jer želim sutra nastupiti za svoju reprezentaciju”, rekao je Vertonghen.

Da cenzura vlada u Kataru govori i činjenica da će igrači biti kažnjeni ako na press konferencijama budu govorili o ovoj temi, a posebno izgovorili riječi “one love”, odnosno “jedna ljubav”.

Podsjećamo, pored Belgije još šest evropskih selekcija je željelo igrati sa “One Love” kapitenskom trakom, ali im je to zabranjeno. U pitanju su reprezentacije Njemčke, Danske, Velsa, Engleske, Nizozemske i Švicarske.

Prihvati notifikacije