Qatar 2022

Danci nisu jedini: Još šest reprezentacija zaprijetilo odlaskom sa Svjetskog prvenstva?

Fudbalski savez Danske spreman je pokrenuti raspravu o istupanju iz FIFA-e, nakon što su ušli u sukob sa krovnom kućom svjetskog fudbala zbog zabrane nošenja kapitenske trake "One Love" koje su trebale predstavljati podršku članovima LGBTQ+ populacije čije je djelovanje u Kataru zabranjeno.

FOTO: RONALD WITTEK/EPA
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Danci nisu jedini koji su nezadovoljni odlukom FIFA-e koja je zaprijetila da će kapiteni, ukoliko budu nosili takve trake, odmah dobiti žuti karton. Sada je Jakob Jensen, direktor Fudbalskog saveza Danske otkrio da to nije jedina kazna koju je FIFA spremila ukoliko se neko odluči na neposluh.

“Engleska je 21. novembra pozvala na hitan sastanak sa FIFA-om, na kojem je rečeno da bi u najboljem slučaju mogli kažnjavati kapitene žutim kartonom i da postoji mogućnost da ih uopće ne puste na teren, ili da oni budu suspendovani – naveo je Jensen i dodao da se raspravljalo ima li FIFA pravo na to. Na kraju se ispostavilo da ima – dodao je Jensen.

U ime svih reprezentacija govorio je prvi čovjek krovne kuće danskog fudbala Jesper Moller koji je zaprijetio kako će Danska i još šest reprezentacija napustiti Svjetskog prvenstvo, ali i FIFA-u, te formirati novi savez.

“To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu diskutovali još od augusta”, kazao je Muller.

“Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju.”

Nijemci su danas rukom prekrili usta na zajedničkom slikanju kao odgovor na FIFA-inu odluku.

Inače, političari reprezentacija koje su u ovome zajedno redovno su nosili traku s porukom One Love na utakmicama.

Osim Njemačke i Engleske sa trakom “One Love” je planiralo igrati još pet reprezentacija: Danska, Vels, Nizozemska, Švicarska i Belgija.

Prihvati notifikacije