Qatar 2022

TENZIJE ESKALIRALE Jedan od favorita želi da napusti Svjetsko prvenstvo, prekipilo im je

Danska neće glasati za reizbor Giannija Infantina na mjesto čelnog čovjeka FIFA u martu sljedeće godine, nakon odluke da na Svjetskom prvenstvu u Kataru zabrani upotrebu kapitenskih traka sa natpisom "Jedna ljubav", koje kritikuju diskriminaciju u zemlji domaćinu prvenstva.

FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA

Predsjednik Fudbalskog saveza Danske Jesper Moller rekao je danskim medijima u Kataru da se razmišlja o napuštanju Svjetskog prvenstva, pa čak i da ta država napusti članstvo u FIFA.

„Ponovo sam razmišljao o tome. Pretpostavljam da bi bilo poteškoća ako Danska istupi sama. Ali vidjet ćemo, ako ne bude došlo do dijaloga“, kazao je on.

Moller, koji je član izvršnog odbora FIFA, naveo je da su problemi između Danske i FIFA postojali i prije samog Svjetskog prvenstva, ali da su „tenzije sa Evropom intenzivirane u posljednjih nekoliko dana“.

FIFA je u ponedjeljak izdala upozorenje i saopštila da će igrači koji nose traku sa natpisom „Jedna ljubav“ odmah dobiti žuti karton, prenosi Sportklub.rs.

Na prvoj utakmici Danske na prvenstvu, koju je odigrala neriješeno 0:0 sa Tunisom, danska premijerka Helle Thorning-Schmidt nosila je traku sa duginim bojama u znak protesta zbog odnosa Katara prema pravima LGBTIQ osoba.

Prihvati notifikacije