Fudbal

Zrinjski oštro osudio poruke diskriminacije i rasizma na utakmici protiv Veleža

Tabor Plemića ističe na početku da je pobjeda Veleža zaslužena, ali da su dužni obavijestiti javnost o nekoliko činjenica.

FOTO: HŠK ZRINJSKI MOSTAR
FOTO: HŠK ZRINJSKI MOSTAR

HŠK Zrinjski Mostar službeno je reagovao i snažno osudio niz događaja kojima su svjedočili jučer, na utakmici 14. kola Premijer lige protiv Veleža.

Tabor Plemića ističe na početku da je pobjeda Veleža zaslužena, ali da su dužni obavijestiti javnost o nekoliko činjenica.

“Kao prvo, smatramo najvažnijim da jučerašnja utakmica nije imala tragičan epilog, jer se ne usudimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je ispaljena raketa od strane domaćih navijača pogodila našeg igrača Tomislava Kiša! Nadalje, najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagiranje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski, što je, nedvojbeno, također moglo dovesti do teških ozljeda, a naravno da moramo osuditi i ponašanje dijela navijača FK Velež s tribine Zapad koji su kamenjem gađali gostujući sektor što je za posljedicu imalo ozljede glave dvojice navijača HŠK Zrinjski kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar”, navode u saopštenju.

Dalje tvrde da su primorani naglasiti, da je ovo bio treći mostarski derbi u nizu u kojima je ponašanje navijača FK Velež dovelo do ozljeda navijača ili službenih osoba HŠK Zrinjski.

“Jedan navijač pogođen kamenom u glavu i u oktobarskom derbiju na stadionu HŠK Zrinjski, dok su u finalu Kupa stolicama pogođene i ozlijeđene dvije službene osobe koje su sjedile na klupi HŠK Zrinjski. Osim iznad navedenog, tužni smo i razočarani što smo primorani opet osuditi poruke mržnje, diskriminacije i rasizma, jer smo još jednom svjedočili, sada još izraženije, porukama koje se jedino mogu etiketirati kao skandalozne, uvrjedljive i sramotne, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo žurnu reakciju s obzirom na činjenicu da nažalost svjedočimo sve izraženijem povećanju govora mržnje na utakmicama HŠK Zrinjski. Naime, transparent s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom ‘ispisanim na bijeloj pozadini s crvenom lentom nije ‘sporan”, kako su ga pojedini mediji u želji da isti minoriziraju opisali, nego skandalozan, uvrjedljiv i sramotan s obzirom na činjenicu da takav transparent sadrži poruke koje se karakteriziraju kao rasističke, diskriminatorske i antisemitske”, zaključili su.

Za kraj HŠK Zrinjski želi još jednom ponoviti kako svi oblici rasističkih, diskriminatorskih i antisemitskih poruka ne smiju postati normalno i prihvaćeno ponašanje navijača u BiH, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo da zauzme jasan stav prema ovom pitanju, a sve u skladu sa uputama UEFA i FIFA pravilnika. Zrinjski u svakom slučaju ne želi i više neće prihvatiti takve poruke na svojim utakmicama kao dio “navijačkog folklora”, stoji u saopštenju.

Prihvati notifikacije