Ostalo

Trideset zemalja pozvalo MOK da objasni neutralnost ruskih sportista na Olimpijskim igrama

Skoro 30 zemalja protivi se ideji krovne olimpijske organizacije da bi ruski i bjeloruski sportisti mogli da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

FOTO: ILUSTRACIJA/ALEKSEY KIRCHU/AA
FOTO: ILUSTRACIJA/ALEKSEY KIRCHU/AA

Države su uputile Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) pismeni zahtjev da pojasni kako će funkcionisati najavljena neutralnost takmičara, navodi agencija AFP.

Koalicija od 30-ak zemalja koje su učestvovale na sastanku na ovu temu 11. februara pismeno se obratila MOK-u i zatražila pojašnjenje neutralnosti. To bi, smatraju u MOK-u, trebalo da bude od suštinskog značaja za eventualni povratak sportista ove dvije zemlje na Olimpijske igre.

Među zemljama koje su učestvovale na skupu, AFP navodi Francusku, Veliku Britaniju, Švedsku, Poljsku, kao i SAD i Kanadu.

“Zabrinuti smo zbog mogućnosti da se ruski i bjeloruski sportisti takmiče kao ‘neutralni’ takmičari, dok budu finansijski i na drugi način podržani u svojim zemljama”, napisali su u pismu.

Dodali su da nema razloga da MOK mijenja odluku o zabrani sportistima iz ove dvije zemlje, jer se situacija oko ruske agresije na Ukrajinu nije promijenila.

“Pozivamo MOK da u saradnji sa svim državama ispita ove faktore i preispita svoj prijedlog. Ne podržavamo povratak sportista dok se u potpunosti ne razjasni situacija sa ‘neutralnošću'”, kaže se u pismu.

MOK je u januaru najavio da razmatra mogućnost da se ruski i bjeloruski sportisti vrate takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Takav prijedlog je također izazvao oštre reakcije.

U Ukrajini su najavili bojkot Igara, ako se ovaj scenario ostvari. Ideja o podršci bojkotu za sada nema mnogo pristalica, pri čemu su Estonija i Poljska najglasnije u takvoj pomoći Ukrajini, dodaje AFP.

Prihvati notifikacije