Fudbal

UEFA ublažila suspenziju FS Rusije: "Djeca nisu ništa kriva..."

UEFA je odlučila ublažiti stav prema Fudbalskom savezu Rusije, te je dopustila kadetskim reprezentacijama te zemlje nastupe u kvalifikacijama za europska prvenstva.

FOTO:  EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
FOTO: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Tako će se ruski fudbaleri do 17 godina boriti za odlazak na Evropsko prvenstvo kojem će domaćin iduće godine biti Kipar, a jednako tako će mlade fudbalerke Rusije do 17 godina igrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, prenosi SC Sport

Uz to, ruske reprezentacije tom prilikom neće smjeti isticati rusku zastavu, neće biti intoniranja ruske himne, kao ni bilo kakvih obilježja države ili matičnog saveza, niti će igrati na domaćem terenu.

Nakon što je krenula ruska agresijana Ukrajinu UEFA je iz svih takmičenja isključila ruske reprezentacije i klubove, a ovo je od tada prva odluka koja je donesena u korist Fudbalskog saveza Rusije.

„Djeca nisu odgovorna za postupke odraslih i ne bi zbog toga trebala ispaštati. Fudbal uvijek pa i sada mora slati poruke mira, ljubavi i tolerancije“, navedeno je iz UEFA-e povodom ove odluke.

Prihvati notifikacije