Ostalo

Čak 40 zemalja bi moglo bojkotovati Olimpijske igre, evo iz kojeg razloga?

Čak 40 zemalja moglo bi da bojkotuje sljedeće Olimpijske igre u Parizu 2024 ukoliko bi Rusiji i Bjelorusiji bilo dozvoljeno da se takmiče, čime bi cijeli događaj bio bespredmetan, rekao je poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk.

FOTO: ILUSTRACIJA/FATTIRETOURS.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/FATTIRETOURS.COM

Bortniczuk je ovo izjavio nakon što su Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija zajednički odbacile plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se Rusima i Belorusima dozvoli da se takmiče, prenosi BBC.

Ukrajina je najavila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu ukoliko do toga dođe.

MOK je juče saopštio da bi svaka zabrana bila samo “kažnjavanje sportista”.

Bortniczuk je rekao da vjeruje da bi bilo moguće izgraditi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Kanadu, koje bi se usprotivile planovima MOK-a prije sastanka 10. februara.

“S obzirom na ovo, ne mislim da ćemo se suočiti sa teškim odlukama prije Olimpijskih igara i, ako bismo bojkotovali Igre, koalicija u kojoj ćemo biti biće dovoljno široka da održavanje igara bude besmisleno”, rekao je Bortniczuk, prenosi Tanjug.

MOK je prošle nedjelje najavio da će “istražiti put” koji bi omogućio ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče u Parizu pod neutralnom zastavom, dodajući da “nijedan sportista ne treba da bude spriječen da se takmiči samo zbog pasoša”.

Ministar sporta Ukrajine Vadim Gutzeit rekao je da je sportskim organima zemlje potrebno da “ojačaju komunikaciju” sa međunarodnim federacijama kako bi zadržali zabranu učestvovanja ruskih i bjeloruskih sportista, koju je izvršni komitet MOK-a uveo neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine

Predsjednik MOK-a Thomas Bachrekao je da je samo zamišljeno kao “zaštitna” mjera prema tim sportistima, i sada insistira da ne bi trebalo da budu diskriminisani.

Prihvati notifikacije