Fudbal

Ruski mediji pišu: Ustaški pozdravi razlog su Lovrenovog odlaska iz Zenita

Dejan Lovren (33) se prije tri dana vratio u Lyon. Ruski Zenit zaradio je na hrvatskom reprezentativcu dva miliona eura.

FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT
FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Mnoge je iznenadio taj transfer jer je Lovren bio kapiten i vođa ruskog prvaka, a ruski Soccer detaljnije se pozabavio ovim transferom. Naime, njihovi izvori tvrde da je Lovren potjeran iz Rusije zbog ustaških pozdrava, što se u toj zemlji smatra nedopustivim, prenio je SC Sport.

Pročitajte još

Soccer je objavio tekst s naslovom “Zenit se poslije skandala oslobodio Lovrena”, koji govori da su u Rusiji bili jako dobro upoznati s Lovrenovim pjevanjem Thompsonovih pjesama. U podnaslovu teksta piše “Odlazak s političkim prizvukom”, a dalje se nastavlja cijelim objašnjenjem situacije:

“Ne postoji osoba u Evropi koja ne razumije značenje geste ravno podignutom desnom rukom. Ljubitelji ovog pozdrava odnijeli su milione života beba, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju. Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški slogan ‘Za dom spremni’. Ovaj pozdrav je preživio desetljeća, a korišten je i tokom rata i raspada Jugoslavije.

U tekstu se nadalje spominje da je Zenit Lovrenu uoči Svjetskog prvenstva najavio produženje ugovora te da njegove godine nisu bile problem.

Pročitajte još

Spominje se i da su navijači Zenita razgovarali s Upravom nekoliko puta nakon što su izašle snimke na kojima Lovren i Brozović veselo slave hrvatsku bronzu u Velikoj Gorici.

“Reakcija FIFA-e je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebali biti suspendirani za nekoliko utakmica hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi nekom navijaču u Njemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabraniti da gleda nogomet zbog iste stvari? Hoće li Nijemci pokrenuti kazneni progon? Lovren je preskakao školske časove u Njemačkoj, gdje su objašnjavali kamo vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi”, zaključuju Rusi.

Prihvati notifikacije