Fudbal

Sudije se prodale Barceloni za malo pršute i uništili Atletico. Šokantni detalji skandala, pogledajte spornu utakmicu

Novi šokantni detalji skandala stoljeća koji potresa Španiju.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE @FRANK LAMPARD
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE @FRANK LAMPARD

Tužilaštvo u Barceloni je prije dvije sedmice podiglo optužnicu zbog korupcije protiv Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella.

Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudačke komisije, i njegovoj tvrtki platili ukupno 8.4 miliona eura.

Barcelona je tokom 17 godina drugom nogometom sucu u državi platila 8.4 miliona euraNegreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te jamčio da će oni suditi za nju. Zanimljivo, iako je u razdoblju za koje se Barcelonu tereti da je plaćala suce njen predsjednik u prvom mandatu (2003.-2010.) bio i onaj aktuelni Joan Laporta, on nije osumnjičen za taj kriminal. Uprkos tome, Javier Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku.

Jedini je uvjet pod kojim može ostati predsjednik Barcelone, dodao je Tebas, da kaže sve što zna o podmićivanju sudaca u navedenom vremenu. I dok Laporta žestoko demantira da je Barcelona ikada i pod ikim plaćala sucima, novi dokazi objavljeni u medijima pokazuju suprotno.

El Mundo, jedan od najuglednijih europskih dnevnih listova, objavio je račune Negreirine kompanije, koji dokazuju da je novac od Barcelone koristio da sucima kupuje razne poklone: ulaznice, ali i pršute te tostere. To se otkrilo pregledom računa koje je u sklopu istrage protiv Barcelone izuzela španska Porezna uprava.

Ok Diario pak objavljuje, a svi španski mediji prenose, WhatsApp poruke koje je 2017. Javier Enriquez, sin korumpiranog visokog sudačkog dužnosnika, slao Albertu Soleru, tadašnjem direktoru Barcelone. U njima se hvali da je Gil Manzano, španski internacionalni sudac, namjerno sudio na štetu Atletica i, naravno, samim tim u korist Barcelone, na uzvratu polufinala Kupa kralja.

“Sudijske greške, penal i poništeni gol, bile su u korist Barcelone. Međutim, bile su preočite i usmjerile utakmicu. Svi kartoni dosuđeni su ispravno, osim onaj Busquetsu. Molim te, sjeti se što sam ti ranije pisao za Luisa Suareza. Čujemo se kad god želiš”, piše sin korumpiranog sudijskog šefa direktoru Barcelone nakon što je sudac sredio da Barca prođe u finale Kupa 2017.

Barcelona je dobila prvu utakmicu u gostima 2:1, ali očigledno se pred uzvrat na svom terenu željela dodatno osigurati. Manzano je činio sve da zamete tragove, pa je tako isključio Barcine igrače Sergija Roberta i Luisa Suareza. Ali prvi je isključen u 57. minuti, kada je Barca vodila 1:0, a drugi na kraju meča koji je završio 1:1 jer je Atletico izjednačio u 83. minuti. No, prije toga mu je isključen Yannick Carrasco.

Međutim, u tom meču su ključne dvije velike greške na štetu Atletica dok je još imao povoljan rezultat. U 15. minuti, kod 0:0, Gil Manzano nije sudio čisti penal za Atletico nakon što je Sergi Roberto srušio Fernanda Torresa. Luis Suarez je sucima i Barceloni olakšao posao golom za vodstvo domaćina u 43. minuti. No, onda je čak i Barcelonin sudac morao Robertu dati drugi žuti za brutalan ulazak u Felipea Luisa.

Atletico je dvije minute kasnije s igračem više zabio za 1:1, ali je Manzano poništio gol Antoinea Griezmanna zbog nepostojećeg ofsajda. Deset minuta kasnije isključio je Atleticovog igrača Carrasca. U 83. minuti sudac je morao dosuditi penal za Barcelonu jer je Gerard Pique pokosio Kevina Gameira, koji je zabio iz jedanaesterca.

Atletico je zatim s desetoricom krenuo po gol za produžetke, ali nije uspio iako je u zadnjoj minuti opet Manzano morao pokazati crveni karton igraču Barcelone. Suarez je isključen jer je Kokea opalio laktom u vrat.

Posljedice nakon ove farse su bile takve da navijači Atletica nisu zaboravili ni oprostili Manzanu na suđenju protiv njihovog kluba, ali i Barcelona, premda favorizirana, bila je nezadovoljna kako ju je desetkovao sudac nakon što je toliko godina plaćala bogatstvo za povlašteni sudački tretman, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije