Qatar 2022

Srbi bijesni s kakvim će grbom reprezentacija igrati na SP-u

Španski As u velikom tekstu piše o novom grbu reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Srbija će u četvrtak otvoriti SP protiv Brazila s novim kontroverznim grbom na dresu. Na njemu je dvoglavi bijeli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srbijanskoj zastavi i grbu. Ovaj na dresu napravljen je nabrzinu za fudbalsku reprezentaciju i naišao je na brojne osude među narodom opsjednutim nacionalizmom.

Mnogi Srbijanci ogorčeni su time što grb ima nepodnošljive sličnosti sa znamenjem nacija koje su tradicionalno rivalske i neprijateljske Srbiji. Nemali broj građana smatra da je simbol na dresu njihove reprezentacije sličniji crnom dvoglavom orlu na grbu Albanije te da osim na ovaj, više podsjeća na orlove na grbovima Poljske, Makedonije i Crne Gore nego na onog na srbijanskoj zastavi. I doista, kada se novi grb srbijanske reprezentacije uporedi s navedenima sličnosti su očite.

FOTO: PRINTSCREEN/FIFA
FOTO: PRINTSCREEN/FIFA

Srbijanski fanovi se pitaju i zašto je savez morao mijenjati prethodni grb, koji je bio efektan s početnim slovima nacionalnog slogana “Samo Sloga Srbina Spašava”, u sredini kojih je bila fudbalska lopta, a iznad ovog je pisalo “Srbija”. Fudbalski savez Srbije na to odgovara da je novi grb hibridni model prethodnog i grba s orlom.

FOTO: FSS
FOTO: FSS

Ističu da je kreiran za ovo SP jer će Srbija na njemu biti jedina reprezentacija s grbom koji nije ni na zastavi zemlje ni njenog fudbalskog saveza. Dodaju da je inspiracija za novi grb orao raširenih krila, simbol dinastije Nemanjić, stare skoro hiljadu godina. Sve ovo izaziva velike polemike u zemlji koja daje puno, previše važnosti svojim simbolima.”

Prihvati notifikacije