Tenis

Osuđeni aktivisti koji su prekinuli mečeve na Wimbledonu

Troje ekoloških aktivista, članova organizacije "Just Stop Oil" proglašeni su krivima na Prekršajnom sudu u Londonu zbog ometanja teniskih mečeva u Wimbledonu dobivši uslovne kazne u rasponu od šest do 18 mjeseci.

FOTO: RISEUP4CLIMATE/X/SCREENSHOOT
FOTO: RISEUP4CLIMATE/X/SCREENSHOOT

Troje penzionera Deborah Wilde (69), William Ward (66) i Simon Milner-Edwards (67) utrčali su 5. jula prošle godine na teniske terene Wimbledona bacajući konfete i dijelove puzzla nakratko prekinuvši dva meča.

Wilde i Milner-Edwards su prekinuli meč prvog kola na terenu broj 18 između Bugarina Grigora Dimitrova i Japanca Shoa Shimabukura, dok je dva sata kasnije Ward na istom terenu prekinuo dvoboj Britanke Katie Boulter i Australke Darije Saville.

Troje optuženih, koji su se sami zastupali na sudu, priznali su ulazak na teniski teren, ali odbivši optužbe za teški prijestup. Na koncu su Wilde i Ward uslovno osuđeni na po šest mjeseci, a Milner-Edwards na 18 mjeseci.

“Just Stop Oil” je organizacija koja nastoji uticati na britansku vladu kako bi zabranili eksploataciju novih nalazišta nafte ili prirodnog plina. Šest aktivista prošle je godine dobilo uslovne zatvorske kazne i društveno koristan rad zbog ometanja utrke Silverstone F1 Grand Prix 2022.

Troje drugih aktivista je dobilo kazne rada za opće dobro nakon što su nakratko prekinuli kriket utakmicu između Australije i Engleske u ljeto 2023, prenosi Index.

Prihvati notifikacije