Fudbal

Odgođena je utakmica AEK-a i Dinama nakon velikih nereda

Grčki mediji javljaju kako je večerašnja utakmica AEK-a i Dinama odgođena.

FOTO: PRINTSCREEN/TWITTER/HOOLIGANS.CZ OFFICIAL
FOTO: PRINTSCREEN/TWITTER/HOOLIGANS.CZ OFFICIAL

Može li Dinamo biti izbačen iz Europe?

Nakon velikih nereda u Ateni, dan uoči utakmice između AEK-a i Dinama, a u kojima je smrtno stradao i 22-godišnji grčki navijač, pojavila se špekulacija da bi Dinamo mogao biti izbačen iz Europe. Vijest su objavili tamošnji mediji, a uskoro je javljeno i da je utakmica odgođena.

Pitanje je ima li smisla odgoda s obzirom na to da se sukob nije dogodio neposredno prije iste te da je 96 navijača koji su sudjelovali u neredima uhićeno. No postavlja se pitanje koja će biti kazna za Dinamo i može li čak UEFA izbaciti Plavi klub iz Europe.

Dinamo vjerojatno ostaje u Europi

U ovom trenutku možemo samo nagađati. UEFA je znala žestoko kažnjavati klubove u Europi, a nekoliko njih je i izbačeno zbog navijačkih nereda. Posebnu težinu ima i činjenica da je ovog puta jedan navijač smrtno stradao. No Dinamu dvije stvari idu u prilog.

Prva je ta da su se neredi dogodili izvan stadiona, a krovna europska nogometna organizacija radi distinkciju i puno žešće kažnjava klubove kada se nasilje dogodi na samoj utakmici. Dinamo je već nekoliko puta kažnjen zbog navijačkih tučnjava, ali se zasad radilo uglavnom o novčanim kaznama.

Prije 13 godina Dinamovi su navijači napravili zasjedu autobusu u kojem su se nalazili navijači PAOK-a. Iako su gostovanja i tad bila zabranjena, grčki klub je u busu poveo nekoliko navijača i prijatelja kluba. Uslijedio je napad molotovljevim koktelima.

Srećom, niko nije ozbiljnije nastradao, a već tad je UEFA odlučila da se Dinamo može kazniti samo ako ponovi sličan incident, ali na stadionu. Druga stvar koja ide Dinamu u korist je činjenica da je klub jasno iskomunicirao kako neće prodavati karte za ulaznicu i iz te perspektive je napravio sve što može.

Ovo nije sigurnosni propust hrvatskog kluba, već vrlo vjerojatno grčke policije i razmjene informacija s hrvatskom policijom. Podsjetimo, u neredu je sudjelovalo oko 200 navijača Dinama, a snimljeni su u velikoj koloni vozila još uoči ulaza u Grčku, ali su ipak uspjeli izbjeći pozornosti policije.

Prihvati notifikacije