Košarka

Nurkić: Od Sarajeva do Poljske putujemo od 5 ujutro do 5 navečer, Tuka bi brže dotrčao!

Nurkić je uoči pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre zajedno sa ostalim bh. košarkašima te selektorom Adisom Bećiragićem bez dlake na jeziku opisao katastrofalne uslove u kojima se Zmajevi pripremaju za neke od najvažnijih utakmica, a sada je još jednom progovorio o tome.

FOTO: INSTRAGRAM/JUSUF NURKIĆ
FOTO: INSTRAGRAM/JUSUF NURKIĆ

Dok Billups i predstavnici kluba gledaju reprezentaciju BiH, ta reprezentacija nema dovoljno dobre košarkaške uvjete.

Nedavno ste u Poljskoj igrali pretkvalifikacije za Olimpijske igre gdje ste javno progovorili o lošim uslovima, o prijevozu do Poljske, o tome da vas četvorica spava u jednoj sobi. Kako to da ste prilično otvoreni u kritikovanju košarkaškog saveza BiH?

“Apsurdno je to da igrate u NBA ligi, da vam je sve posloženo, da vam dolaze ljudi iz kluba, a vi se žalite na ovo što ste spomenuli. Evidentni su problemi u savezu kroz cijelu BiH. Kako smo posloženi u državi, tako nam funkcionira i sport. Nacionalni ključ je izrazito neuspješan. Bilo šta da kažete, nekome udarate na hljeb. Probleme imaju omladinski pogoni, individualni sportovi, svaki savez, osim fudbalskog, ima finansijske probleme. Mi 30 godina slušamo priču kako nemamo novca i uslova. I onda smo došli mi, generacija koja ima potencijal za neki uspjeh, ali nam ne dopuštaju da napravimo ništa ozbiljnije jer mi moramo biti i čistačice i ekonomi i košarkaši”, rekao je Nurkić.

O najavi da će jednog dana postati predsjednik košarkaškog saveza i omogućiti košarkašima normalne uslove, Nurkić kaže:

“To sam rekao, tako sam i mislio. Rekao sam im da mi to daju sada, dok sam još igrač. U BiH ne postoji sukob interesa, poslove možete davati i supruzi i djetetu i ocu i majci, ali mi košarkaši ili fudbaleri ne možemo voditi reprezentaciju. Dajte meni da budem odgovorna osoba pa da vidimo hoćemo li onda od Sarajeva do Poljske putovati od pet ujutro do pet navečer. Amel Tuka bi vjerojatno brže dotrčao”, poručio je Nurkić.

Kompletan intervju pogledajte OVDJE.