Ostalo

Neredi nakon derbija u Mostaru mogu donijeti dodatne probleme aktuelnim prvacima BiH

Poslije utakmice u kojoj je Zrinjski savladao gradskog rivala Velež, došlo je do incidenta koji bi mogao donijeti dosta problema aktuelnim prvacima Bosne i Hercegovine.

FOTO: HERCEGOVINA.INFO
FOTO: HERCEGOVINA.INFO

Poslije utakmice u kojoj je Zrinjski savladao gradskog rivala Velež, došlo je do incidenta koji bi mogao donijeti dosta problema aktuelnim prvacima Bosne i Hercegovine.

Zrinjski se već nalazi pod uslovnom kaznom zbog ponašanja njihovih navijača. Disciplinska komisija Fudbalskog saveza BiH je krajem novembra 2023. godine donijela odluku o novčanoj i uslovnoj kazni mostarskom klubu zbog nereda tokom duela odigranog na Areni Rođeni.

Plemići su tada kažnjeni sa 7.500 KM zbog korištenja pirotehnike od strane navijača i sukoba navijača s redarima, te im je izrečena i uslovna kazna vezana za stadion u trajanju od šest mjeseci.

S obzirom na dešavanja nakon utakmice, uključujući i utrčavanje sa tribine na teren i sukob sa policijom, Zrinjski se suočava sa mogućnošću ozbiljne kazne.

Važno je napomenuti da je i Sarajevo bilo pod uslovnom kaznom, a ista je “aktivirana” nakon prekršaja navijača Bordo tima.

Član 62. Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine će vjerovatno biti primijenjen u ovom slučaju, a on glasi:

 (1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 1.000 KM.

(2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od 3 do 9 bodova, odnosno od 3 do 9 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

(3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava (1) i (2) ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od 2 do 6 utakmica.

(4) Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

(5) Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova (1) i (2) ovog člana.

(6) Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova (1) i (2) ovog člana, navodi se u Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza BiH, prenosi Sport1.