Fudbal

Navijači AEK-a pojavili se ispred zgrade UEFA-e: "Izbacite naciste iz fudbala!"

Dinamo i AEK sastaju se u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka u Zagrebu u utorak u 20 sati.

FOTO: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
FOTO: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Trebao je to biti uzvrat, ali prva utakmica u Ateni odgođena je zbog ubistva grčkog navijača Michalisa Katsourisa.

Uoči utakmice ispred sjedišta UEFA-e u Nyonu osvanuo je transparent s porukom upućenom UEFA-i.

Navijači AEK-a, koji žive u švicarskom Zurichu, poručili su: “Izbacite naciste iz fudbala.” Smatraju kako bi Dinamo trebao biti izbačen iz Lige prvaka, a drugi transparent su posvetili tragično stradalom Katsourisu.

FOTO: SPORT24.GR
FOTO: SPORT24.GR

Podsjetimo, grčki navijači ne smiju doći na stadion u Maksimiru, kao što ni Hrvati ne smiju na atenski stadion. No zabrana nije spriječila huligane iz Hrvatske da dođu u Grčku i naprave kaos prošle sedmice. Hrvatska policija izdala je upute i mjere za domaće navijače. Utakmica je proglašena visokorizičnom.

Podsjetimo, za 105 osoba uhapšena nakon žestokog uličnog sukoba navijačkih skupina pred stadionom AEK-a u Ateni, u kojem je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, određen je istražni zatvor, javljaju grčki mediji. Određivanjem istražnog zatvora za posljednja 33 okrivljenika koji su jučer priznali krivnju zaključen je istražni postupak, a uhapšeni će biti raspoređeni u 16 različitih zatvora na grčkom teritoriju, objavio je grčki portal sdna.gr, prenosi Index.hr.

Popisu optuženih naknadno je dodan još jedan Hrvat koji je uhapšen kad je autobusnom linijom za odredište u Albaniji pokušao prijeći grčku granicu. Prema policijskom izvještaju radi se o bratu jednog od uhapšenih. I njemu je određen istražni zatvor. U nedjelju su grčki suci izdali 41 rješenje o istražnom zatvoru. Osobe koje su obuhvaćene tim rješenjima bit će raspoređene u 16 zatvora.

Prihvati notifikacije