Fudbal

Čekam dres BiH, a iz svlačionice govore ‘ulazi, ti si naš’

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro započinje novi kvalifikacijski ciklus za Evropsko prvenstvo.

FOTO: INSTAGRAM @DSALANOVIC
FOTO: INSTAGRAM @DSALANOVIC

Zmajevi su dobili, izuzimajući Portugal, nominalno lakše rivale. Optimizam nisu skrivali ni sami naši fudbaleri koji vjeruju da možemo završiti među prve dvije selekcije.

Jedan od protivnika Zmajevima će biti Lihtenštajn u čijem timu je, zanimljivo, najveća zvijezda igrač koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Radi se o Dennisu Salanoviću koji je prije skoro deset godina najavljivan i kao novi Zmaj, ali je na kraju izvagao da će veće šanse dobiti u rodnoj zemlji.

Salanović danas nosi dres prvoligaša Lahtija iz Lihtenštajna.

“Bilo mi je baš drago kada sam vidio da ćemo ponovo igrati protiv Bosne i Hercegovine. Za mene su te utakmice specijalne, pogotovo kada su u Zenici, a usput vidim i svoju porodicu koju zbog obaveza nemam priliku da često posjetim. Ali, iskreno, baš volim ove utakmice. Grupa kao grupa će biti zanimljiva. Po mom mišljenju Portugal ima najveće šanse da bude prvi, a onda je tu Bosna i Hercegovina, kaže nam Dennis Salanović na početku.

Već sa 17 godina Salanović je dobio šansu da igra za A reprezentaciju Lihtenštajna. Prije toga imao je i poziv iz N/FSBiH.

“Kada je bila prijateljska utakmica u Tuzli, moji roditelji su razgovarali sa ljudima iz N/FSBiH i postojala je želja da igram za Zmajeve. Tome se nadao i moj otac, ali na kraju donio sam odluku koju će neko shvatiti, neko ne. To je tako. Koliko god volim Bosnu i Hercegovinu, toliko ne zaboravljam ni Lihtenštajn koji je mnogo dao mojoj porodici i na neki način morao sam se i odužiti. Često se pitam šta bi bilo da sam odlučio drugačije, možda nikada ne bi ni dobio šansu u A reprezentaciji, ko zna… Vrijeme se vratiti ne može, a ja, bez obzira na sve, smatram Bosnu i Hercegovinu isto svojoj zemljom.

Kroz smiješak prisjetio se i kako mu je bilo kada je posljednji put igrao protiv Bosne i Hercegovine u Zenici.

“Odigrao sam dobro tu utakmicu. Sjećam se da su mi prvih 15 minuta zviždali s tribinana, to mi je dalo vjetar u leđa dodatni, a kasnije su počeli neki i navijati za mene (smijeh). Tada sam se osjećao baš kao Bosanac, kao da sam dio toga. Na kraju pričao sam sa Pjanićem i sa Džekom, razmijenili smo dresove, a prije toga čekao sam ih kraj svlačionicu. U jednom trenutku su mi rekli: ‘Ma, uđi kod nas, svakako si naš’.

Kaže nam i kako je kvalitet reprezentacije Lihtenštajna danas još slabiji.

“Ako usporedimo reprezentaciju s onom od prije pet godina i danas, mislim da je kvalitet nešto lošiji. Dosta ovih fudbalera koji su bili na profesionalnom nivou su se u međuvremenu povukli, što zbog godina, što zbog posla. Svaka utakmica je za nas teška.

Fudbalski put ga je preko Španije, Hrvatske i Švicarske doveo do Finske. Danas igra za klub po imenu FC Lahti.

“Nije loše u Finskoj. Prošle sezone sam ovdje igrao za Oulu, potom sam napustio klub i dvije-tri sedmice gledao šta ću i kako dalje, ostajalo mi se i u Finskoj. Onda se pojavila opcija za Lahti i za sada mi je stvarno lijepo. Narod me cijeni, fudbal je dobar…”, kazao je Salanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Prihvati notifikacije