Fudbal

Zmajevi igraju protiv Argentine i Brazila?

UEFA je izgleda završila posao s Južnoameričkom nogometnom konfederacijom o zajedničkoj Ligi nacija u kojoj bi Brazil i Argentina sudjelovali u proširenom natjecanju.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

UEFA i CONMEBOL oštro su se usprotivili planovima svjetske nogometne organizacije FIFA za Svjetsko prvenstvo koje se održava svake dvije godine, a njih dvije su potpisale produženi Memorandum o razumijevanju do juna 2028.

Prvi konkretan korak između UEFA-e i CONMEBOL-a bila je utakmice Italije i Argentine u u takozvanoj ‘Finalissimi’ 1. juna ove godine u Londonu.

“Od 2024. godine CONMEBOL ćee se pridružiti Ligi nacija. Ne znamo još kakav će sistem takmičenja biti, ali to će se desiti”, rekao je izvor engleskim medijima, te je dodao:

“Potpisan je memorandum i ono što je sigurno jeste da će se timovi iz Južne Amerike pridružiti ovom takmičenju”, završio je izvor engleskih medija.

Ulazak južnoameričkih ekipa povećao bi broj ekipa u dvije grupe sa 16 na 22 odnosno 20, a sve bi se utakmice trebale igrati u Europi kako bi se izbjegla prekomjerna putovanja.

Preuređena Liga nacija također bi predstavljala izravnu konkurenciju FIFA-inim planovima za Svjetsko prvenstvo svake dvije godine.

Prihvati notifikacije