Fudbal

Britanska vlada osnovala nezavisno regulatorno tijelo za engleski fudbal

Britanska vlada saopštila je danas da je osnovala nezavisno regulatorno tijelo engleskog fudbala koje će, između ostalog, imati zadatak da spriječi klubove da se priključe evropskoj Superligi, prenosi BBC.

FOTO: EPA-EFE/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY
FOTO: EPA-EFE/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY

Jedan od ciljeva je i sprječavanje gašenja istorijskih klubova, odnosno zaštita kulturnog nasljeđa engleskog fudbala.

“Glavni ciljevi ovog tijela biće sprječavanje engleskih klubova da se priključe zatvorenim takmičenjima, za koja se procijeni da štete domaćoj ligi. Cilj je i sprječavanje ponavljanja finansijskih propusta viđenih u brojnim klubovima, kao što su Bury i Macclesfield. Planira se pooštravanje uslova za nove vlasnike i direktore klubova, kako bi se zaštitili klubovi i navijači. Navijačima će biti pružena mogućnost da spriječe vlasnike da mijenjaju ime, grb i tradicionalne boje kluba. Želimo i da obezbijedimo pravednu raspodjelu novca u engleskom fudbalu”, navodi saopštenje BBC.

Britanski mediji podsjećaju da je Premijer liga bila oprezna po pitanju regulatornog tijela, kada su prijedlozi objavljeni u aprilu prošle godine.

Premijer liga navela je da je važno da regulatorno tijelo ne dovodi do “nenamjernih posljedica” koje bi mogle da utiču na njenu globalnu privlačnost i uspjeh.

BBC podsjeća da je šest engleskih klubova – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham, bilo među 12 klubova koji su u aprilu 2021. godine osnovali evropsku Superligu.

Engleski klubovi su poslije dva dana napustili to takmičenje poslije brojnih kritika navijača i britanske vlade.

Prihvati notifikacije