Fudbal

Velež odgovorio na saopštenje Zrinjskog: Svi trebaju počistiti u svom dvorištu

Danas su saopštenjem odgovorili iz drugog mostarskog kluba.

FOTO: FK VELEŽ
FOTO: FK VELEŽ

Još uvijek se ne smiruju tenzije nakon derbija 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, igranog između Veleža i Zrinjskog koji je donio mnogo uzbuđenja, ali i tenzija.

Tako su se jučer nakon meča oglasili iz Zrinjskog saopštenjem u kojem su između ostalog kritikovali rivala jer je tokom bakljade i ubacivanaj priotehničkih sredstava na teren jedna raketica skoro pogodila napadača Zrinjskog Tomislava Kiša.

Pročitajte još

Danas su saopštenjem odgovorili iz drugog mostarskog kluba, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Ponukani reakcijom HŠK Zrinjski, u kojoj su se u svom službenom saopštenju referirali na događaje tokom odigravanja utakmice 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK Velež – HŠK Zrinjski, na stadionu “Rođeni“, ali i ignorišući čitav niz onih koje im ne idu u prikog, Fudbalski klub Velež Mostar osjeća dužnost i obavezu obratiti se bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti.

Fudbalski klub Velež Mostar, kao organizator pomenute utakmice, preduzeo je sve potrebne mjere, kako bi se svi učesnici mostarskog gradskog derbija, kako oni na terenu, tako i oni na tribinama, osjećali sigurnim i u potpunosti bili u mogućnosti uživati u istinskom fudbalskom spektaklu.Poučeni iskustvima u organizaciji sličnih događaja ranijih godina, poštujući zakonske propise, pravilnike i sigurnosne propozicije, Fudbalski klub Velež, izvršio je sve neophodne predradnje, angažmanom policijskih službenika, zaštitara, vatrogasaca, kao i ostalih stručnih službi, te stavio maksimum svojih kapaciteta istima na raspolaganje kako bi obezbijedio sve potrebne uslove za nesmetano i profesionalno obavljanje njihovih radnih zadataka.

Želimo da podsjetimo na činjenicu da je sudija utakmice Irfan Peljto bio primoran prekinuti utakmicu u 35. minutu, procijenivši da su gostujući navijači ubacivanjem predmeta i pirotehničkih sredstava u teren, što je njihova ustaljena praksa u gradskim derbijima, ugrozili sigurnost igrača i članova obje ekipe, kao i svih prisutnih na stadionu.

Činjenica je i to da je svim prisutnima na stadionu, kao i cjelokupnoj sportskoj javnosti, jasno stavljeno do znanja da je odlučeno da će u slučaju da se isto ponovi doći do pražnjenja sektora za gostujuće navijače, upravo zbog opasnosti koju su prouzrokivali gostujući, a ne domaći navijači. Svaka druga intrepretacija događaja je izbjegavanje preuzimanja odgovornosti i prebacivanje krivice na druge.

Želimo da vjerujemo kako svi trebaju prvo počistiti u svom dvorištu, pa bi bilo prikladno da naš predstavnik u Evropi prihvati činjenice i javno osudi nastavak nedoličnog ponašanja svojih navijača, zbog kojih ih je prošle sedmice UEFA kaznila za, između ostalog, rastičko ponašanje, upotrebu pirotehničkih sredstava i ubacivanje predmeta u teren.

Prihvati notifikacije