Fudbal

U ovim kontejnerima će boraviti hiljade navijača u Kataru

Još od trenutka kad je domaćinstvo ovogodišnjeg svjetskog fudbalskog prvenstva dodijeljeno Kataru pojavile su se dileme kako će to sve skupa izgledati. Posebno kad u ‘jednačinu’ uđe sve ono što svjetska prvenstva čini toliko popularnim, recimo putovanja navijača najboljih reprezentacija svijeta.

FOTO: TWITTER/IAN HERBERT
FOTO: TWITTER/IAN HERBERT

Naprimjer, na maloj teritoriji Katara stisnuto je čak osam velebnih stadiona opremljenih za gledanje utakmica tokom arapskog ljeta. Uz sve drugo, to je i sigurnosni problem. Dalje, navijači iz zemalja sjeverne hemisfere morat će putovati izvan uobičajene sezone putovanja, jer se prvenstvo održava u novembru i decembru, ali prerano za porodični odmor. To povlači za sobom i vremenske prilike na sjeveru, s mogućim otkazima letova. Dodajte ovome još faktore skupoće i zemlje u kojoj se alkohol, pa ni pivo, uglavnom ne toči, a dalo bi se naći i još poneki otežavajući faktor.

Postoji i problem prostornih kapaciteta, jer ma koliko bogati, gdje će Katarčani smjestiti silne hiljade zaljubljenika u fudbal iz najmanje 32 zemlje? Pored luksuznog smještaja u hotelima, tradicionalno u ponudi je smještaj u kontejnerima ili šatorima u navijačkom naselju na nekoliko lokacija. One ne izgledaju ohrabrujuće dva mjeseca prije početka Mundijala.

Novinar Ian Herbert posjetio je smještajne lokacije u Kataru, zemlji koja će primiti stotine hiljada navijača iz cijelog svijeta. Već je prodano dva miliona ulaznica za utakmice Svjetskog prvenstva.

Hebert je posjetio navijačka naselja i tvrdi da smještaj predstavlja možda i najveći problem za organizatore. Kontejneri za navijače ne izgledaju ohrabrujuće i pitanje je u kakvom će stanju dočekati fanove iz cijelog svijeta.

“Smještaj je prava briga. Navijačke kabine još uvijek su u izgradnji na mjestu koje sam vidio. To je ogroman kompleks bez duše s nepreglednim nizom identičnih kabina. Nejasno je gdje će biti prehrambeni objekti”, navodi Herbert.

Pored kontejnera, navijači mogu birati i naselje sa šatorima. Ukupno su izgrađena tri takva kompleksa, a nijedan nije blizu završetka.

Smještaj u kontejnerima za navijače košta oko 200 eura za noć, dok je u šatorima dvostruko skuplje. Nedavno su britanski finansijski mediji objavili da će trošak navijača, ukoliko Engleska dođe do polufinala ili finala, koštati oko 20.000 eura po osobi ukoliko se odluče za hotelski smještaj.

Prihvati notifikacije