Ostalo

Generalna skupština UN proglasila 25. maj Svjetskim danom fudbala

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je u utorak rezoluciju kojom se 25. maj proglašava Svjetskim danom fudbala.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Na taj dan se obilježava 100. godišnjica prvog međunarodnog nogometnog turnira u historiji s reprezentacijom svih regija u sklopu Ljetnih olimpijskih igara 1924. održanih u francuskoj prijestolnici Parizu, navodi se u rezoluciji, prenosi Anadolija.

Nacrt rezolucije, koji je predstavio stalni predstavnik Libije pri UN-u Taher M. El-Sonni, usvojilo je više od 160 zemalja 193-člane Generalne skupštine.

Fudbal je igra broj jedan koja se igra i prati širom svijeta – rekao je El-Sonni skupštini, dodavši da je to “više od igre” koju igraju sve generacije na ulicama, u selima, školama, na igralištima i takmičenjima.

Fudbal služi kao univerzalni jezik koji se govori širom svijeta, presecajući nacionalne, kulturne i društveno-ekonomske barijere – dodao je.

Dennis Francis, predsjednik Generalne skupštine, pozdravio je usvajanje rezolucije. Fudbal, kao i mnogi drugi sportovi, gradi se na vrijednostima drugarstva, timskog rada, fer pleja i tolerancije, te je sredstvo za izgradnju mira i solidarnosti širom svijeta – rekao je Francis.