Fudbal

U Kataru se događaju čudne stvari: Hoće li FIFA ponoviti utakmicu Francuske i Maroka?

Fudbalski savez Maroka podnio je službenu žalbu FIFA-i u vezi sa suđenjem Cesara Ramosa nakon sinoćnjeg poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva od Francuske.

FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA
FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

Lavovi su izgubili s 2-0 od ekipe Didiera Deschampsa i prekinuli historijski niz na prvenstvu, a Maroko je postao prva afrička ekipa koja je stigla do polufinala Svjetskog prvenstva.

Obrušili su se na ‘groteskno suđenje’ i utvrdili da im Ramos nije svirao ‘dva očita jedanaesterca’ tokom prvog poluvremena okršaja.

U priopćenju na svojoj web stranici, marokanski FA je također rekao: ‘Kraljevski marokanski nogometni savez oštro protestuje protiv suđenja utakmice marokanske reprezentacije protiv francuske reprezentacije, koju je vodio Cesar Ramos.

‘Kraljevski marokanski nogometni savez potvrđuje da neće oklijevati braniti prava naše ekipe, pozivajući na pravednost u poduzimanju potrebnih mjera, u vezi sa sudijskom nepravdom primijenjenom nad marokanskom reprezentacijom u utakmici protiv francuske reprezentacije u polufinalu Svjetskog prvenstva.’

Poseban incident dogodio se u prvom poluvremenu kada je napadač Maroka Sofiane Boufal dobio žuti karton nakon što se činilo da ga je francuski lijevi bek Theo Hernandez srušio u kaznenom prostoru.

Faul je dosuđen u korist Francuske, a sudija Ramos je bivšeg igrača Southamptona kaznio žutim kartonom.

Međutim, ponovljeni snimak sugeriše da je odluka lako mogla otići u korist Maroka putem jedanaesterca.

A nakon utakmice oglasio se isti sudija sa porukom marokanskom narodu:

“Moji prijatelji, marokanski narode. Budite strpljivi. Ukoliko niste zadovoljni možete uložiti žalbu FIFA-i da se utakmica ponovo igra”, Ramosova je izjava koju je prenio Footmercato. FIFA inače strogo zabranjuje sudijama da komuniciraju s javnosti.

Hoće li FIFA po prvi put u historiji napraviti presedan da se nakon žalbe ponovi utakmica, ostaje da vidimo u narednih nekoliko sati.

Prihvati notifikacije