Fudbal

Pojavio se snimak koji nije smio izaći u javnost: Gol Argentine nije regularan, titula treba u ruke Francuskoj?

Ljubitelji nogometa tvrde da treći pogodak Argentine protiv Francuske nije trebao biti priznat - i Les Bleus bi stoga trebali biti prvaci po treći put.

FOTO: TWITTER @IANCORCORAN_
FOTO: TWITTER @IANCORCORAN_

Lionel Messi postigao je svoj drugi gol za 3-2 u 108. minuti finala na stadionu Lusail, prebacivši loptu preko crte nakon što je udarac Lautara Martineza odbio Hugo Lloris.

Postojala je sumnja u ofsajd, ali ponovljena snimka je pokazala da je Martinez bio samo u liniji sa zadnjim defanzivcem. Jules Kounde je vratio loptu, ali je očito otišla preko gol-linije.

Kontroverze, međutim, nije bilo. Gledatelji su primijetili da su neke od argentinskih zamjena već bile na terenu prije nego što je lopta prešla crtu i vjeruju da je trebao biti poništen rezultat.

Mnogi su bili zaprepašteni što VAR nije pobliže pogledao incident.

Jedan je rekao: “Rezerve Argentine na terenu kad je gol pao, kako je VAR to propustio?”

Drugi je komentirao: “Upravo sam pogledao treći gol Argentine, 3 zamjene su bile na terenu prije nego što je lopta prešla crtu. Ne bi li to trebalo poništiti?”

Treći je rekao: “Dvije argentinske zamjene na terenu dok je lopta prelazila crtu – je li se to trebalo računati?”

Četvrti je odvagao: zamjene Argentine na terenu prije nego što lopta uđe, ima li kršenja pravila ovdje?”

Peti je dodao: “Zamjene Argentine na terenu prije nego što je lopta bila u mreži?”

Šesti je objasnio: “Prije nego što je Messi pucao preko crte, rezerve Argentine već su ušle na teren za igru. Što znači da su imali 13 igrača na terenu kada je zabio. S VAR-om ovaj pogodak nije trebao postojati.”

IFAB-ovi zakoni navode da “sudac mora poništiti pogodak ako je dodatna osoba na terenu bila: igrač, zamjena, zamijenjeni igrač, isključeni igrač ili službena osoba ekipe koja je postigla pogodak pogodak; igra se nastavlja izravnim slobodnim udarcem s pozicije te osobe.”

Zatim se dodaje da, “Ako, nakon što je gol postignut i igra je nastavljena, sudac shvati da je dodatna osoba bila na terenu za igru kada je pogodak postignut, pogodak se ne može poništiti.”

Francuska je izjednačila nekoliko minuta prije kraja u produžetku kada je Kylian Mbappe dovršio finalni hat-trick Svjetskog prvenstva s drugim jedanaestercem nakon što je Gonzalo Montiel bio kažnjen za igranje rukom.

Ali kada je utakmica otišla sve do penala, Montiel je pokazao da je heroj i udarcem s bijele tačke okrunio Argentinu kao prvaka svijeta.

Prihvati notifikacije