Fudbal

Otkriveno kako je počeo haos: Halilhodžić ostao bez posla u Maroku zbog flašice vode

Kvalifikovao se 2010. godine u Južnoafričku republiku s Obalom Slonovače, ali na selektorskoj klupi na Mundijalu - nije sjedio.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Onda je s Alžirom u Brazilu četiri godine kasnije dogurao do osmine finala, ne bi li mu se uoči zadnja dva svjetska prvenstva ponavljala nesretna sudbina otprije 12 godina. Najprije je odveo Japan u Rusiju, ne bi li ga smijenili par dana uoči turnira.

Nisu bili dani, već sedmice ili u krajnjoj liniji pokoji mjesec, ali Vahid Halilhodžić u Katar neće odvesti reprezentaciju Maroka, s kojom se plasirao na završni turnir. Tamo ga je, već sljedeće srijede trebala dočekati utakmica s Hrvatskom na otvaranju turnira…

Marokanci nisu imali prevelikih problema u afričkim kvalifikacijama za Katar, Halilhdožić je sa svojim “Lavovima Atlasa” napravio očekivano dobar posao, s obzirom na kvalitetu kakvu neosporno, Maroko u afričkim krugovima posjeduje. No, odnosi s glavnim igračima, poput Hakima Ziyecha i Noussaira Mazraouija nisu bili dobri. Vaha ih je držao po strani, nisu igrali, a Ziyech je na koncu i rekao da ne misli igrati za reprezentaciju dokle god je on selektor. Predsjedništvo Saveza prelomilo je i odabralo igrače umjesto Vahe…

No, kako su problemi počeli? Vjerovali ili ne, za sve je možda kriva jedna obična flašica vode.

Trenirali su Marokanci pod Vahinim vodstvom u oktobru 2020. godine, a Halilhodžić im je naredio da zbog visoke temperature moraju popiti po gutljaj vode svakih pet minuta. Mazraoui je to odbio.

“Selektor mi je prišao i rekao da trebam piti vode, a ja sam mu ljubazno odgovorio da nisam žedan. Želio me natjerati da pijem vodu i postajao je sve agresivniji – rekao je Mazraoui.

Nakon toga aktuelna zvijezda minhenskog Bayerna više nije dobivala pozive za marokanski sastav, a problemi za Vahu postajali su sve veći. Čelnici Saveza cijelo su vrijeme bili u kontaktu s glavnim igračima. Ko zna što bi bilo da bočica vode nije pokrenula – vodopad.

Prihvati notifikacije