Fudbal

Sutra Dan žalosti zbog smrti Ćire Blaževića

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica objavio je na konferenciji za medije da će srijeda 15. februara u Republici Hrvatskoj biti Dan žalosti zbog smrti Miroslava Ćire Blaževića.

FOTO: FACEBOOK/ARHIV/MUSTAFA MUSA SEJDINOVIĆ
FOTO: FACEBOOK/ARHIV/MUSTAFA MUSA SEJDINOVIĆ
Miroslav Ćiro Blažević

Podsjetimo, u Zagrebu je prošle sedmice u 88. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo legendarni hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević. Blažević je preminuo nakon što se duže vrijeme borio sa zloćudnom bolešću, koja je, nažalost, metastazirala.

Jedno od posljednjih javnih pojavljivanja Blažević je imao sredinom decembra prošle godine kada je u Zagrebu dobio nagradu “Vladimir Beara” za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije.

Njegovo trenersko umijeće, a prije svega njegova harizma, osvajala je navijače i ljude gdje god je radio.

Trener svih trenera je u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio 19 klubova u Švicarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu, a trenirao je i pet reprezentacija uključujući reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Međutim, dva velika rezultata obilježila su mu karijeru. Dinamov naslov prvaka bivše države 1982. godine te bronza hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

Prihvati notifikacije