Ostalo

Sprema se jedan od najvećih boks mečeva svih vremena. Ovako nešto nije viđeno od 1999.

Borba Tysona Furyja i Oleksandra Usika za ujedinjenje svih teškaških titula u boksu sve je bliže dogovoru. Furyjev promotor Bob Arum za Sky Sports je izjavio da se Fury i Usik ne žele boriti ni s kim drugim dok ne odrade međusobni dvoboj. "Obojica su se složila da će se idući put boriti jedan protiv drugog", rekao je Arum pa nastavio:

FOTO:  TOLGA AKMEN/EPA
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

“Fury i Usik su dva odrasla čovjeka, nema puno natezanja s njima. Usik je moj dobar prijatelj, vrlo je inteligentan, a Tyson je Superman, i kao sportaš i kao intelektualac. Obojica žele tu borbu tako da ne bi trebalo biti mnogo okolišanja. Trebali bismo moći to dogovoriti. Uvjeren sam u to. Kao što sam rekao, obojica žele međusobnu borbu bez ikakvih mečeva prije toga.”

Arum je najavio da će se borba odviti u prva četiri mjeseca 2023. godine, a pregovara se i oko lokacije. Nadmeću se Ujedinjeno Kraljevstvo i države Bliskog istoka. Postoji i mogućnost da se meč održi na Wembleyju pred 95 hiljada gledatelja.

Tako ćemo, čini se, prvi put nakon 1999. godine gledati borbu za ujedinjenje pojaseva. Tada je Lennox Lewis savladao Evandera Holyfielda. Fury trenutno drži WBC pojas, dok je Usik prvak po WBA-u, IBF-u, WBO-u, IBO-u i The Ringu. Britanac je zadnju borbu odradio 3. decembra, kad je dobio Dereka Chisoru, a Ukrajinac je 20. avgusta drugi put pobijedio Anthonyja Joshuu.

Prihvati notifikacije