Život

Sportom do inkluzije: Uključivanje osoba s poteškoćama u razvoju u sportske klubove

U sklopu projekta "Sportom do inkluzije" u prostorijama Udruge za Down sindrom Mostar održano je edukativno predavanje za nastavnike TZK i sportske trenere.

FOTO: UDRUGA ZDRAV ŽIVOT KINEZIS
FOTO: UDRUGA ZDRAV ŽIVOT KINEZIS

Udruga Zdrav život KINEZIS više godina ulaže veliku energiju kroz razne projekte i inicijative usmjerene na uključivanje osoba s poteškoćama u razvoju u sportske aktivnosti.

Predsjednik udruge prof.dr.sc. Franjo Lovrić još jednom je naglasio važnost promocije pozitivnih sportskih priča i mogućnosti uključivanja osoba s poteškoćama u razvoju u sportske klubove, što je i bio glavni cilj predavanja.

Doktorica, mr. sc. Jelena Soldo, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije je kroz predavanje “Zdravstveni status i pristup sportskim aktivnostima kod osoba sa Down sindromom” s medicinske strane na zanimljiv način obradila temu naglasivši zdravstvene benefite tjelesne aktivnosti kod osoba s Down sindromom.

Martina Rezić, kineziologinja i viša asistentica na studiju kineziologije FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, je kroz predavanje “Primjeri dobre prakse sportskih aktivnosti osoba sa Down sindromom” prisutnima prezentirala veliki broj znanstvenih istraživanja na ovu temu s izravnim pokazateljima značajnog utjecaja sportskih aktivnosti na različite dijelove antropološkog sklopa osoba s Down sindromom.

Predsjednik udruge za Down sindrom Mostar Igor Ledić za kraj je prezentirao pozitivne pomake svojih članova uključenih u projekt “Sportom do inkluzije” te pozvao sve prisutne nastavnike i trenere da vrata svojih dvorana otvore kako za osobe sa Down sindromom, tako i za sve ostale kategorije osoba s invaliditetom.

Navedena predavanja realizirana su u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno s PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Prihvati notifikacije