Ostalo

Sve je spremno za spektakularno finale cliff divinga u Mostaru

Stigao je trenutak koji se u gradu na Neretvi s nestrpljenjem iščekivao.

FOTO: RED BULL CLIFF DIVING
FOTO: RED BULL CLIFF DIVING

Najbolji svjetski skakači i skakačice još jednom će demonstrirati svoju nevjerovatnu smionost, talenat i vještinu, izvodeći skokove od kojih zastaje dah s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci).

Sve je u Mostaru proteklih dana bilo u znaku skokova, i očekuje se da danas hiljade gledalaca preplave prostor ispod i oko Starog mosta, kako bi na djelu vidjeli svjetsku cliff diving elitu na petom takmičenju ove sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

U četvrtak i petak su održane prve dvije serije skokova, nakon kojih vodeće pozicije zauzimaju Kanađanka Molly Carlson i Rumun Catalin Preda.

U kategoriji žena, druga je trenutno Australka Rhiannan Iffland, a treća Njemica Iris Schmidbauer. Kod muškaraca, drugo mjesto drži Ukrajinac Oleksiy Prygorov, dok je treći Britanac Aidan Heslop.

Danas su na rasporedu dvije serije skokova po slobodnom izboru, bez ograničenja koeficijenta težine. Riječ je o tehnički najsloženijim i najatraktivnijim skokovima, koji nose veliki broj bodova, te se trenutni poredak lako može promijeniti, naročito imajući na umu malu bodovnu razliku između takmičara.

Iako je Mostar pretposljednja stanica sezone, odluka o šampionskim naslovima mogla bi pasti upravo ovdje. Šestostruka prvakinja Iffland i Rumun Constantin Popović pobjedama bi mogli zapečatiti titule, te će njihovi konkurenti sigurno dati sve od sebe da ih u tome osujete. Sve to jamči da će osmo gostovanje prvenstva u našoj zemlji ponuditi uzbudljivo takmičenje i istinski spektakl.

Iffland je najtrofejnija takmičarka u historiji ovog sporta, i trijumf danas za nju bi značio sedmu uzastopnu titulu, ali i četvrtu uzastopnu pobjedu na Starom mostu. To bi bila njena ukupno 35. pobjeda na takmičenjima prvenstva, te bi nastavila pobjednički niz koji traje još od sredine prošle sezone.

Popović bi pobjedom došao do svoje prve titule, ali on će imati nešto teži zadatak: nakon dvije serije skokova, trenutno zauzima deseto mjesto, te će morati skočiti devet mjesta naviše.

Program počinje u 14 sati, a skokovi su na rasporedu od 15 sati. Organizatori gledaocima preporučuju pravovremen dolazak, kako bi zauzeli što bolja mjesta. Stari most će za vrijeme takmičenja biti zatvoren za prelazak. Ulaz je slobodan, a posjetiocima se savjetuje dolazak do mosta s desne strane, odakle se najlakše mogu spustiti na plato predviđen za publiku.

Za one koji žele doći ranije, ulaz će biti otvoren od 10 sati, a od 13:15 mogu uživati u skokovima koje će takmičari izvoditi na zagrijavanju.

Voditelj takmičenja bit će Zoran Filičić, novinar i komentator italijanskog Sky Sporta, koji će ponovo udružiti snage sa Stihomirom Klepićem i Čika Gagarom iz sarajevskog hip hop benda Helem Nejse.

Sinoć je počeo Old Town Street Fest, koji će u dvije večeri trajanja na šest pozornica u Starom gradu ponuditi nastupe 14 izvođača različitih muzičkih žanrova. Program festivala se nastavlja večeras.

Prihvati notifikacije