Fudbal

Sergeju Jakiroviću prijeti izbacivanje iz bh. fudbala?

Iz Trebinja je pristiglo nekoliko video snimaka koji pokazuju kako je došlo do fizičkog obračuna članova Leotara i Zrinjskog nakon utakmice 14. kola Premijer lige BiH koja je završena 1:1.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Prvo je, prema svjedocima, došlo do prekida zvanične press konferencije nakon utakmice. Osoba u trenerci PSG-a, očigledno uposlenik Leotara u nerealnoj sceni za jednu europsku prvu ligu upao je “u kadar” zvanične press konferencije te prekinuo trenere kako bi se požalio na ponašanje napadača Zrinjskog Nemanje Bilbije.

“Sram vas bilo. Je li sramota da nam Bilbija psuje mrtvu majku jer nema toplu vodu” vikao je čovjek koji je prekinuo press konferenciju.

Trener domaćih Marko Maksimović ga je smirivao, dok je trener Zrinjskog Sergej Jakirović samo slegnuo ramenima s obzirom da nije bio upućen u dešavanja, niti je tu bilo mjesto takvim raspravama.

Ali nažalost tu nije bio kraj incidentima, čak ni za do tada smirenog Jakirovića.

Nakon završetka press konferencije očigledno je došlo do još teških riječi, a onda i fizičkog obračuna, u kojem je sudjelovao i sam trener Zrinjskog koji očigledno nije mogao istrpiti uvrede na račun svoje ekipe.

Ako istraga bude sprovedena kako treba i odluka Disciplinske komisije budu donesena na osnovu onog šta piše u samom Pravilniku, Jakirović i Ivančić neće više raditi u bh. fudbalu, bar na duži vremenski period.

Tako u članu 45. (nesportsko ponašanje) Disciplinskog pravilnika stoji:

(1) Ko se nesportski ponaša prema igraču svog ili protivničkog tima, službenom licu utakmice, sportskom radniku i gledaocima u toku igre, poslije igre na terenu za igru ili van njega, a u vezi sa nogometnim/fudbalskim sportom, biće kažnjen:a) igrač, zabranom igranja do 6 utakmicab) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 3 mjeseca.(2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana, okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, biće kažnjen:a) igrač, zabranom igranja do 10 utakmica,b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 2 godine.(3)Pod nesportskim ponašanjem podrazumijeva se: psovanje, pljuvanje, nepristojni gestovi, prigovaranje i prkošenje odlukama službenih lica utakmice , kao i izazivanje igrača svoga i protivničkog tima, sportskih radnika i gledalaca riječima, pokretima i gestovima, kao i sve radnje koje mogu štetiti ugledu nogometnog/fudbalskog sporta.

No, to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik dotakao se i fizičkog obračuna, što ovo iz Trebinja i jeste, pa član 53. (fizički napad sportskog radnika) kaže:

(1)Sportski radnik, koji fizički napadne igrača, sportskog radnika svoga ili protivničkog kluba ili gledaoca, biće kažnjen zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.(2)Ako je prekršaj iz st. 1. ovog člana učinjen prema funcioneru nogometne/fudbalske organizacije, članu takmičarskog organa ili službenom licu utakmice, sportski radnik će biti kažnjen zabranom vršenja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.(3)Ako se prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, sportski radnik će biti kažnjen isključenjem iz nogometne fudbalske organizacije i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.(4)Za pokušaj će biti kažnjen.

Prihvati notifikacije