Ostalo

Prvakinja Švedske u karateu: ”Voli BiH, a za borbe se priprema uz hitove Halida Bešlića i Dubioze kolektiv”

Šesnaestogodišnja Ivana Jakešević, prvakinja Švedske u objema karate asocijacijama - JKA (Japan Karate Assocoation) i WKF (World Karate Federation), po ocu je Jajčanka, po majci Sarajka. Ivana je i reprezentativka Švedske u karateu.

FOTO: FACEBOOK / KARATE KLUB KUMITE JAJCE
FOTO: FACEBOOK / KARATE KLUB KUMITE JAJCE

Protekloga se vikenda u Karlstadu okitila zlatnom medaljom i postala prvakinja Švedske u WKF-u. Osim toga, protekle sedmice osvojila dva zlata u Oslu u Norveškoj u dvjema klasama 16 i 17 godina, kao i 18 i 20 godina na JKA Norweyju. Samo sedamndana prije tih sjajnih uspjeha ova nadarena karatašica dotakla je vrh i na Solna-Stockholm WKF-u – Kupu Švedske.

Ivanin trener njezin je otac Danijel, koji je za portal scsport.ba ispričao dio uspješne sportske priče ove mlade karatašice bh. porijekla. “Ivana ima 16 godina, rođena je u Malmöu. Nastupa za Švedsku, ali obožava BiH. Ja sam iz Jajca, a majka joj je iz Sarajeva. Ljeti trenira u Jajcu u Karate klubu Kumite, gdje je nekada njezin djed Tomo Jakešević, učenik i prijatelj velikog, danas pokojnog Salke Ćurića, osnovao prvi Karate klub Jajce 1972. godine”, kazao je za scsport.ba Ivanin otac i trener Danijel Jakašević.

Dodao je i kako je u septembru bila druga na svijetu u JKA asocijaciji WSKA u Portu.

Kad god osvoji medalju, oblači majicu da se vidi Jajce, a u autu pred natjecanje sluša Halida Bešlića i Dubiozu kolektiv kako bi se pripremila. Ivana i djed Tomo voljeli bi svjetsko srebro posvetiti pokojnome Salki Ćuriću, treneru Karate kluba Bosna Sarajevo i reprezentacije bivše Jugoslavije, a švedsko zlato pokojnom Luki Popoviću, nekadašnjem predsjedniku Karate saveza Bosne i Hercegovine”, kaže Jakešević te dodaje i još jednu zanimljivost.

Naime, protekle je nedjelje na natjecanju još jedna karatašica iz BiH osvojila zlato u drugoj kategoriji. Riječ je o Edni Džebić iz Velike Kladuše.

“Edna danas živi u Geteborgu. U Švedskoj su od nekadašnjih bh. karataša danas treneri svojih klubova i Azem Baraković iz Bijeljine, Vojo Kraljević iz Ilijaša te Mostarac Jasmin Šabanac. Sva trojica na takmičenjima uvijek prilaze Ivani i daju joj savjete. To je sjajan prizor”, zaključio je Danijel Jakešević.

Viješću da je Ivana Jakešević na državnom prvenstvu Švedske osvojila zlatnu medalju i postala prvakinja Švedske te time potvrdila status reprezentativke Švedske obradovali su se i u Karate klubu Kumite u Jajcu, koji su joj čestitali.

“Ivana je tokom ljetnog boravka u Jajcu trenirala u našeu klubu, gdje je odradila i dio priprema za državno prvenstvo Švedske. Na zahvalu našem klubu, treneru i klupskim kolegama Ivana se neizostavno fotografiše u našoj klupskoj majici, a ni jedno takmičenje ne može proći, a da se Ivana ne javi našem treneru kao ni zahvala nakon osvojenog odličja”, naveli su na Facebooku iz jajačkog Karate kluba Kumite.