Fudbal

Petev spremio iznenađenje: Da li je ovo sastav Zmajeva za Crnu Goru?

Reprezentacija BiH u petak protiv Crne Gore u Zenici igra utakmicu kojom može osvojiti grupu Lige Nacija. Već znate, to garantuje baraž za EURO 2024, plasman u najjaču Ligu Nacija, ali i nekoliko miliona eura na računu FS BiH.

FOTO: NFSBIH
FOTO: NFSBIH

Još važnije, dobar rezultat dodatno bi učvrstio samopouzdanje koje su igrači stekli dosadašnjim utakmicama i radom, ali bi i povećalo opšti interes i podršku koju reprezentacija ima od navijača.

Selektor Ivajlo Petev je pred samo okupljanje ostao je bez četvorice pozvanih igrača – Luke Menala, Radeta Krunića, Anela Ahmedhodžića i Jusufa Gazibegovića. Trojica od njih igrali su od prve minute posljednju utakmicu protiv Finske u Zenici kada smo slavili 3:2. Da ih neće biti baš tako olako nadomjestiti govori i ukupna minutaža, ali još više ono što su do sada uradili u Ligi Nacija, posebno u četiri utakmice koje smo igrali u junu. Ahmedhodžić je od igrača prvi po broju minuta provedenih na terenu, te je uz dobar posao u odbrani i vrlo često iz drugog plana pravio probleme protivnicima. Menalo je postigao gol, a bez obzira na manju minutažu najčešćese od svih Zmajeva nalazio u šansi, Krunić je asistirao, držao ritam sredine…

Da Petev pripreme reprezentacije ipak ne dočeka u depresiji pomaže mu informacija da gotovo svi ostali igrači dolaze sa solidnom minutažom u klubu. Istina većina glavnih igrača daleko od top forme, ali ipak bar sa nekoliko utakmica u nogama.

Iako mu to sigurno neće biti glavni kriterij, gledajući koliko su minuta igrali u junu u četiri utakmice Lige Nacija, sastav BiH bi prema tome izgledao ovako ovako: Šehić – Kolašinac, Ćivić, Hadžikadunić, Sušić – Hadžiamhetović, Pjanić, Gojak, Prcić, Stevanović – Džeko.

Od igrača na spisku u junu jedino nije koristio Amara Dedića, te rezervne golmane. Gledajući na sezonu koju ima ne treba se iznenaditi da mladi Dedić zaigra i u prvih 11. Upravo bi njegovo igranje moglo možda motivisati Peteva da promijeni formaciju u onu sa tri igrača u zadnjoj liniji, piše Reprezentacija.ba.

“Primali smo golove kao mala djeca” dao je komentar Ivajlo Petev nakon posljednje pobjede 3:2 protiv Finske u Zenici, pa će zadnju liniju možda i birati po iskustvu i vjerovatno minimalno rizikovati i mijenjati, osim koliko je nužno i logično.

Prihvati notifikacije