Košarka

Nihad Đedović otkrio kako se osjeća što više ne igra za reprezentaciju BiH: "Ne želim se praviti pametan, ali…"

Nekadašnji bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac, Nihad Đedović, je u razgovoru za Novu BH otkrio zašto je napustio Bayern nakon devet sezona.

FOTO: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND
FOTO: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Istakao je da je želio završiti karijeru u minhenskom klubu, no nije pristao na manju ulogu jer smatra da može još mnogo toga ponuditi, te je odlazak u Unicaju bio jedino logično rješenje.

“Nakon devet godina igranja u Bayernu je došlo do promjene, poklopila se situacija da pronađem novi izazov i dođem u Unicaju. Planirao sam poslije toliko godina da završim karijeru u Bayernu, ali poslije mojih povreda gdje nisam pristao na manju ulogu jer smatram da mogu još toliko da dam, te sam odlučio da napustim klub, rekao je Đedović i zatim se osvrnuo na nastupe Džanana Muse ove sezone u madridskom Realu.

“Musa kao igrač koji je prošao taj neki put, njega najviše krasi taj karakter i ta glava. Imao je uspona i padova u karijeri, ali glava je najbitnije i to je najbolje kod njega. Susreti između sportista, malo se porazgovara na našem jeziku, meni to dobro dođe jer nemam igrača koji pričaju našim jezikom. Prije utakmice družba, a na susretu svako svoje.

Dodao je da je pratio većinu utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kao i na Eurobasketu gdje je naša reprezentacija okončala takmičenje u prvoj fazi turnira.

“Pratio sam većinu utakmica, kvalifikacije neke jesam, neke nisam. Malo nam je falilo, ali možda naša tipična situacija kao u prethodnim godinama, zadovoljimo se nekim pobjedama, izgubimo fokus i propadne euforija. Momci su dali sve od sebe, igrali su dobru košarku, ekipa funkcioniše dobro iza sebe.- Nije nimalo lako kad dođu igrači koji imaju takvu reputaciju, ali oni su igrali na vrhunskom nivou. Ostaje žal za drugim krugom, ali šta je tu je, poručio je košarkaš Unicaje i zatim odgovorio na pitanje kako se osjeća što ne može igrati za selekciju BiH.

“Trebao im je neki iskusniji igrač poput mene, vjerovatno. Šalu na stranu. Meni nikad nije bilo lako nakon situacije za koju sam ja kriv, ali šta je tu je, ja imam dva Eurobasketa, ne mogu da kažem da nisam igrao, jesam i u Mejdanu i u Skenderiji. Da mi je žao, jeste, ali ne bih da pametujem. Ako mogu nešto sa strane reći, momci izgledaju dobro i ozbiljno, nije to kao nekada da se skupe igrači i igraju za sebe nego igraju za reprezentaciju.

Prihvati notifikacije