Fudbal

Nekadašnji reprezentativac BiH: Ne poznajem Hadžibegića, smatram da možemo na Euro

Golman Evertona i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Asmir Begović je govorio za N1 o svojoj golmanskoj Akademiji, životu u Liverpoolu, rezultatima Evertona i promjeni na klupi tima te o reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

FOTO: EPA-EFE/TATIANA ZENKOVICH
FOTO: EPA-EFE/TATIANA ZENKOVICH

Akademija Asmira Begovića je i ove zime bila organizator dva kampa za golmane, u Sarajevu i Mostaru. Kampovi su privukli veliki broj mladih i talentovanih golmana. Ideja o osnivanju Akademije je došla nakon održanog kampa u Sarajevo 2018. godine.

“Projekt napreduje dobro. Krenuli smo prije 6 godina u Sarajevu. To već ide par godina, sve bolje i bolje. Poslije toliko vremena vidimo napredak. Možemo biti zadovoljni, akademija je porasla po Evropi. Imamo filozofiju koju želimo da zadržimo, ima interesa sve više i više. Ponosan sam na rad i na trenere koje imamo u Bosni. Želimo otvoriti priliku djeci, djevojčicama, dječacima. Svakako vidimo veliki talenat kod djece, ali i želju da rade i uče. Otvaramo dvije lokacije ove godine u Engleskoj. Nadam se da će ih biti više u ovoj godini” rekao je na početku razgovora Begović.

Loša situacija

Situacija u Evertonu nije dobra. Nakon niza loših rezultata Frank Lampard je otpušten, a na klupu je stigao bivši trener Burnleya Sean Dyche koji ima ogromno iskustvo u Premijer ligi budući da je nekoliko sezona vodio Burnley sa prilično velikim uspjehom. Everton je u opasnoj zoni i do kraja ekipu čeka velika borba za opstanak.

“Rezultati nisu dobri, ima milion drugih stvari koje možemo promijeniti. U fudbalu se gledaju rezultati i to nam fali. Došao je novi trener, dobro smo radili prvu sedmicu. Što se tiče Dychea, vrlo je jednostavan, zna šta hoće, a to su rad, intenzivnost, energija. Moramo biti jaka, čvrsta ekipa. To navijači vole i to moramo vratiti. Moramo se vratiti na bazu, da ekipama nije lako doći na Goodison.”

Ove sezone Begović je nastupio na samo nekoliko utakmica u početnom sastavu.

“Trener odlučuje ko igra. Imam super odnos sa Pickfordom, guramo jedan drugog i učimo zajedno. Vrlo dobru golmansku grupu imamo u Evertonu. Ako se prostor otvori, on zna da ću iskoristiti priliku. Klub želi da poziciju ima dobro pokrivenu. Cilj je opstanak i to je broj jedan” izjavio je bh. golman.

Talenat i kvalitet su tu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nedavno dobila novog selektora. Faruk Hadžibegić je zamijenio Ivayla Peteva, a o stanju u selekciji i da li poznaje Hadžibegića bivši čuvar mreže Zmajeva kaže:

“Hadžibegića ne poznajem, nažalost. Nismo se upoznali. Znam njegovo ime, karijeru. Mislim da je čovjek koji ima iskustvo, donijet će mirnoću. Oko selekcije je bilo dosta negativnih stvari u posljednje vrijeme, on mora donijeti mirnoću i prenijeti svoju filozofiju na igrače. Onda će doći uspjeh” rekao je Begović te dodao:

“Imamo talenat i kvalitet. Možemo igrati protiv svakoga, moramo vjerovati u sebe i imati stil igre. Najbitnije je vjerovati u sebe. Sve je otvoreno, drugo mjesto pogotovo. Nijedna grupa nije lagana, sve utakmice su teške, a ekipa se mora pripremiti kako treba.”

Na pitanje da li postoji mogućnost da se vrati na gol Zmajeva u narednom periodu Begović je rekao kako se nikada nije oprostio od nacionalnog dresa.

“Nisam se nikada oprostio, otvoren sam za razgovor. Mora biti prava situacija. Nekada sam previše iskren i to se možda ne sviđa nekome. Moje riječi su u najboljem interesu našeg fudbala. Moramo biti iskreni, napraviti promjene što se može napraviti jedino kolektivno” zaključio je jedan od najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine.

Prihvati notifikacije