Ostalo

Nakon 30 godina ponovo oživljava tradicija konjičkog sporta u Bratuncu

Nakon 30 godina pauze, Konjički klub “”Bratstvo” inicijativom sedamnaest ljubitelja ovog sporta iz Srebrenice i Bratunca, nastavlja dugu tradiciju konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Među inicijatorima je Ibro Hodžić kojem je dodijeljena pozicija doživotnog predsjednika: “Naša ideja je da obnovimo prostorije Konjičkog kluba koje se nalaze u okviru gradskog stadiona, a koje uključuju i štale. U planu je organizovanje manifestacija, ali ključna je podrška lokalnih vlasti. Konjički klub je pred rat napravio ove štale na zemljištu koje smo kupili od privatnog lica.”

Ibro se prisjeća konjičkih trka u Bratuncu i svojih početaka: “Znalo je biti po 50.000 ljudi na stadionu. Mi smo jedini konjički klub koji je plaćao troškove prevoza svim učesnicima trka i džokejima, bez obzira nanjihov plasman na trkama. Moja karijera je počela sa nekih sedamnaest godina. Konjički klub iz Čačka mi je na jednoj trci u Bratuncu ponudio da jašem jednog njihovog konja, dobro sam se plasirao i ponuda za rad u ergeli je stigla. Spakovao sam se i otišao u Čačak. Otada sam radio u Bečeju, Ljubićevu, Požarevcu, Karađorđevu, Šapcu, Bijeljini… I dandanas ne propuštam nijednu trku ni u Srbiji ni u Bosni i Hercegovinu, odem da gledam, ne bih mogao bez toga da živim!”

Ibro poziva novoizabrane opštinske vlasti da podrže razvoj konjičkog sporta i manifestacija u Bratuncu, prenosi portal Zvornički.ba.

Prihvati notifikacije