Fudbal

Osvajači Azijskog kupa novac od ulaznica šalju u Gazu

Fudbalska reprezentacija Katara odbranila je titulu prvaka Azije, nakon što je sinoć u finalu na domaćem terenu u Dohi savladala Jordan rezultatom 3:1.

FOTO: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL
FOTO: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Tako je još jedno veliko takmičenje u Kataru završeno na najuspješniji način.

Dok slavi novi veliki sportski uspjeh, Država Katar, koja postaje središte globalnog sporta, ne zaboravlja Palestince koji pate u Gazi, ali i na Zapadnoj Obali. Od 7. oktobra 2023. u Gazi je, prema posljednjim informacijama, ubijeno preko 28.000 ljudi.

U decembru 2023. godine organizacijski odbor AFC Asian Cupa 2023 u Kataru najavio je da će prihode od prodaje ulaznica na velikom kontinentalnom fudbalskom takmičenju biti doniran u vidu pomoći palestinskom narodu koji se suočava sa kataklizmom, te su mu neophodni različiti vidovi podrške, javila je ranije katarska novinska agencija QNA, a prenosi SC Sport.

Predsjednik lokalnog organizacijskog odbora AFC Asian Cupa 2023 Qatar, šeik Hamad bin Khalifa bin Ahmed Al-Thani, naglasio je važnost solidarnosti s palestinskim narodom i pružanja podrške upravo njima. Naveo je da inicijativa ima za cilj naglasiti značajnu ulogu fudbala u društvenoj odgovornosti, dajući aktivan doprinos i izvan fudbalskih stadiona. Dodao je kako inicijativa „odražava vjeru u moć fudbala i njegov utjecaj na zajednice svijeta, posebno tokom kriza kada se potreba za pomoći pojačava“.

Prihod iz Dohe će biti usmjereni na pružanje raznih osnovnih potreba, uključujući hranu i medicinske potrepštine, u suradnji s nadležnim tijelima i partnerima. Razumljivo, posebno će u fokusu biti Gaza.

Katar je na najuspješniji način po treći put ugostio Azijski kup, nakon što je prethodno organizovao izdanja 1988. i 2011. godine. Dvadesetičetiri reprezentacije takmičile su se za naslov prvaka. Na devet stadiona od 12. januara do 10. februara 2024. odigrana je 51 utakmica, pišu QNA i Udruženje “Bosna-Qatar”.

Prihvati notifikacije