Fudbal

KUDA IDE EVROPSKI FUDBAL... Finale Lige prvaka prodano Arapima za nerealnu cifru?

Najmanje jedno finale Lige prvaka do 2030. igrat će se u Abu Dhabiju nakon što je Uefa potpisala ugovor o saradnji vrijedan 2,4 milijarde eura s vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata u sklopu borbe protiv Super lige, Saudijaca i Fife.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Ta je stavka uključena u ugovor o pravima prijenosa takmičenja koje organizira Uefa, pa bi se utakmica za titulu prvaka Evrope uskoro mogla preseliti na Bliski istok, prenosi SK.hr.

Ovu senzacionalnu priču objavio je španski dnevnik OK Diario.

Autor dodaje da su mjesecima trajali pregovori marketinškog tima Uefe i Ministarstva kulture i turizma UAE te da je na kraju ipak postignut dogovor koji je, na kraju, “odobren” od strane najviših instanci, predsjednika evropske kuće nogometa Aleksandera Čeferina i premijera ove naftom bogate bliskoistočne zemlje Mohammeda bin Rashid Al Maktouma.

Emirates u evropskom nogometu već odavno egzistira kroz Manchester City, čiji je vlasnik šeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, brat predsjednika Emiratesa, šeika Mohammeda bin Zayeda.

OK Diario navodi da će uskoro biti potpisan šestogodišnji ugovor o raspodjeli TV prava za Uefina takmičenja , koji će vrijediti do 2030. godine, a da će u međuvremenu Abu Dhabi, kao grad kojim zapravo vlada kraljevska obitelj Bin Zayedi, biti proglašen jedan od domaćina finala Lige prvaka.

Dnevnik čak navodi kako je ovaj ugovor zapravo posljedica očekivanog poraza Uefe u sporu protiv klubova koji organiziraju famoznu Superligu pred Sudom Evropske unije u Luksemburgu, nakon čega će Real Madrid, Barcelona i Juventus (kao trojka) preostali klubovi u formiranoj Super ligi) dobiti odriješene ruke za daljnji razvoj svog projekta. Pretpostavlja se da će četiri kluba saudijske Pro lige biti dio buduće Superlige te da će evropski “bjegunci” od saudijskih prinčeva dobiti ogroman budžet za razvoj ovog globalnog takmičenja, a sve uz tihu podršku Fife.

Zbog toga, navodi se u tekstu, Čeferin želi osigurati što više novca, bolje uvjete, veći nagradni fond kako bi se Uefa imala čime “braniti” od napada superligaških lobista.

Ugovor bi trebao biti potpisan 8. veljače 2024. na sastanku Izvršnog odbora Uefe. Glavni tajnik Giorgio Marchetti ubrzano radi na realizaciji.

Grad Abu Dhabi postao bi glavni sponzor Uefe, a za organizaciju samo jedne utakmice izdvojilo bi se 120 milijuna eura. Ovaj bi grad bio redoviti domaćin europskog Superkupa, čiji će se format promijeniti, a broj sudionika povećati na četiri.

Prihvati notifikacije