Fudbal

Juventus bi mogao biti izbačen iz Serie A. Izgleda da su opet varali

Italijanski velikan Juventus potresa nova afera zbog kršenja finansijskih propisa.

FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA
FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

Veći broj italijanskih prvoligaša, uključujući Juventus, Napoli i Sampdoriju, bio je pod istragom zbog umjetnog napuhavanja vrijednosti transfera, ali u slučaju Juventusa sumnja se na daljnje malverzacije.

Naime, tokom izbijanja pandemije koronavirusa 2020. godine 23 prvotimca Stare dame potpisala su anekse ugovora kojima su im smanjene plate kako bi klub mogao premostiti teško razdoblje. Međutim, tužilaštvo tvrdi da su ti aneksi bili fiktivni i da je Juve na crno igračima isplaćivao punu platu, ali su mu potpisani aneksi omogućili manja porezna opterećenja.

Podsjetimo, Juventus je 2006. nakon izbijanja afere “Calciopoli” izbačen u Serie B, a klubu su retroaktivno oduzeti naslovi. Portal Football Italia istražuje mogućnost da se to ponovi i zaključuje kako je to moguće ako istraga utvrdi da su spomenute financijske malverzacije Juventusu pomogle da registrira ekipu i natječe se u najvišem rangu talijanskog nogometa. Osim izbacivanja iz lige, moguća je i manja kazna u obliku oduzimanja bodova.

Prije par dana predsjednik Andrea Agnelli, njegov zamjenik Pavel Nedved i izvršni direktor Maurizio Arrivabene otišli su iz kluba, a to je učinio i niz manjih dužnosnika. To su redom Laurence Debroux, Massimo Della Ragione, Katryn Fink, Daniela Marilungo, Francesco Roncaglio, Giorgio Tacchia i Suzanne Keywood.

Pod istragom je 16 ljudi, redom sadašnji i bivši zaposlenici kluba, a imena koja se najviše ističu su Andrea Agnelli, Pavel Nedved i Maurizio Arrivabene, ljudi koji su i napustili klub, prenosi Index.hr.